/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F05%2FtcFyjmdBP1xkEd1748431175.jpg)

Toch is het meer dan alleen het overhandigen van de sleutels. Er komen administratieve en juridische stappen bij kijken die je niet over het hoofd moet zien. Door het goed te regelen, voorkom je misverstanden én vervelende verrassingen achteraf. Van het papierwerk tot verzekering en belasting: een goede voorbereiding maakt het verschil. In dit blog helpen we je hier erg graag mee verder. Lees verder en schrijf alvast de nodige tips voor de overname voor jezelf op.
Maak duidelijke afspraken en kom niet voor verrassingen te staan
Hoe goed je elkaar ook kent, duidelijke afspraken blijven belangrijk. Spreek samen de verkoopprijs af en leg vast of het om een gift, lening of officiële verkoop gaat. Noteer ook de kilometerstand, de staat van de auto en eventuele gebreken. Maak het bij voorkeur schriftelijk, bijvoorbeeld met een koopovereenkomst. Daarmee voorkom je discussie over wie waarvoor verantwoordelijk is als er later iets met de auto blijkt te zijn. Zo houd je de vriendschap én de transactie gezond.
Kenteken overschrijven: zo werkt het
Een erg belangrijke stap die je moet zetten, is natuurlijk het kenteken overschrijven. Denk aan een kenteken overschrijven via Kentekenloket. Dit is wettelijk verplicht en zorgt ervoor dat de nieuwe eigenaar geregistreerd staat bij de RDW. Zonder deze overschrijving blijft de oude eigenaar verantwoordelijk voor motorrijtuigenbelasting, verkeersboetes en verzekeringsplicht. Je kunt het kenteken online overschrijven als beide partijen over een DigiD beschikken, of fysiek bij een kentekenloket zoals een PostNL-punt. Na overschrijving ontvangt de koper een tenaamstellingscode en wordt de verkoop direct geregistreerd. Simpel, maar cruciaal.
Auto overschrijven? Vergeet de verzekering niet
Na het overschrijven van de auto moet je ook direct zorgen voor een geldige autoverzekering. Zonder verzekering mag je de weg niet op, en dit wordt streng gecontroleerd. De verzekering moet minimaal WA (wettelijke aansprakelijkheid) zijn. Maar afhankelijk van de waarde van de auto kan ook beperkt of volledig casco verstandig zijn. Let op: zodra het kenteken op jouw naam staat, ben je verantwoordelijk voor alle verplichtingen rondom de auto. Denk aan verzekeren, keuren (APK) en belasting betalen.
Check de technische staat
Ook als je een auto van een vriend wilt gaan kopen, is het slim om de technische staat te laten controleren. Vertrouwen is goed, maar zekerheid is beter. Vraag bijvoorbeeld om een recente APK-keuring of laat een onafhankelijke garage even meekijken. Let op zaken als banden, remmen, olie en distributieriem. Zo voorkom je dat je kort na aankoop wordt verrast door hoge reparatiekosten. Een klein onderzoek vooraf kan je op de lange termijn veel geld en gedoe besparen.
Samen goed geregeld
Een auto overnemen van een vriend hoeft dus helemaal niet zo ingewikkeld te zijn, zolang je het maar goed aanpakt. Met duidelijke afspraken, een correcte kenteken overschrijving, de juiste verzekering en een technische controle leg je de basis voor een zorgeloze overstap. En het mooiste is: je weet van wie de auto komt, wat zijn geschiedenis is én je kunt vertrouwen op elkaars eerlijkheid. Combineer dat met een goede voorbereiding, en je rijdt niet alleen voordelig, maar ook met een gerust hart de weg op.
Je hebt nu net even een wat beter beeld gekregen van de belangrijkste punten van aandacht. Dus kom je in een situatie waarin je een auto van een vriend over kunt nemen? Dan sta je net even wat beter in je schoenen en je weet hoe je snel en goed moet handelen.
- Adobe Stock