/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F05%2FBY3ztnQp9b7FVX1748335112.png)
Gillis werd bekend door het programma Massa is Kassa, dat draait om het reilen en zeilen van zijn vakantieparken. Echter hebben meerdere rechtszaken ertoe geleid dat de Brabander van zijn campings af wil. Hij kon geen vergunningen meer krijgen en werd in april zelfs veroordeeld tot een celstraf voor financieel gesjoemel via zijn parken.
Begin dit jaar sloot Gillis daarom een deal met Taeke Dijkstra, een Friese ondernemer. Laatstgenoemde zou, via financiers, 185 miljoen euro aan de Brabander overmaken in ruil voor negen Nederlandse vakantieparken.
Dijkstra weigert te lappen
Peter z'n geld, Dijkstra een vakantieparkenimperium. Iedereen blij, toch? Nou, niet dus. Dijkstra trok al snel de keutel in toen de Belastingdienst voor 50 miljoen euro beslag legde op Peters parken.
Peter kreeg z'n geld dus niet van de Fries en sleepte hem voor de rechter. De rechter besliste vervolgens dat de deal gewoon door moet gaan, aangezien het beslag van de campings af zou gaan zodra de poen op Peters rekening zou staan. Dijkstra zou er dus geen last van ondervinden.
De rechter legde Taeke Dijkstra dan ook dwangsom op van 100.000 euro per dag - na 11 dagen 500.000 euro per dag - met een maximum van 100 miljoen euro. Maar alsnog weigerde de Fries over de brug te komen. Hij voelt zich verneukt door Gillis en ging in hoger beroep.
Dubieuze reputatie
Maar wie is deze 76-jarige Taeke Dijkstra? Het Algemeen Dagblad dook in zijn verleden en schrijft onder meer dat hij een half jaartje terug nog uit een vakantiehuisje/stacaravan werd gezet omdat hij een huurachterstand van een jaar had. Die schuld zou in totaal meer dan 13.000 euro bedragen. Het chaletje was volgens de eigenaar zo verwaarloosd dat het is gesloopt. Het is opvallend dat Dijkstra niet lang daarna een deal ter waarde van 185 miljoen sloot met Gillis.
Dijkstra was volgens het AD sinds zijn 18de actief zijn in het vleesbedrijf van zijn familie - ze runden 10 slagerijen in Noord-Nederland - maar stapte uiteindelijk over naar de vastgoedwereld. Maar daarmee verdiende hij in ieder geval niet genoeg om 185 miljoen over te maken naar Peter Gillis. Voor de deal heeft hij een aantal financiers geregeld, zo zegt hij. Maar wie dat zijn, houdt hij voor zichzelf.
Het is ook niet de eerste keer dat Dijkstra een vakantiepark op het oog heeft. Als sinds begin deze eeuw bezit hij campings, maar latere deals rondom vakantieparken mislukten. Zo zou hij hebben geprobeerd onder een aankoop van een Drents park uit te komen, terwijl hij wel zijn handtekening had gezet. En ketste er in 2023 nog een aankoop van een park vlakbij Alkmaar af. In beide gevallen zou hij rechtszaken hebben verloren.
Schuldeisers
Het Algemeen Dagblad spreekt daarnaast nog van meerdere schuldeisers, waaronder een advocatenkantoor dat zegt nog geld te krijgen van Dijkstra, plus een aantal ondernemers die een deal dachten te sluiten met de Fries. Tegen de krant zei de ondernemer dat mislukte deals een beetje bij de sector horen. Hij heeft naar eigen zeggen tientallen campings gehad, maar noch het AD noch Omroep Brabant kreeg te horen om welke parken het gaat.
Dijkstra zou nog steeds de intentie hebben om eruit te komen met Peter Gillis. Maar of dat ook gaat gebeuren, blijft afwachten.
- AD
- NL Beeld / Regiofotografie, Adobe Stock