Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Komen criminelen straks vaker weg met een taakstraf of een enkelbandje?

Het Nederlandse gevangeniswezen heeft een probleem. En dat wordt alleen maar groter de komende jaren.

taakstraf

De PVV wil criminelen in Nederland harder straffen. Echter blijkt dat door allerlei problemen waar het gevangeniswezen al een tijdje mee kampt makkelijker gezegd dan gedaan. En ook in de nabije toekomst lijken er geen oplossingen voor te komen. Dat schrijft het AD op basis van een rapport van het WODC, het wetenschappelijk bureau van het ministerie van Justitie.

Dat deed onderzoek naar het nijpende cellentekort in Nederland en stelt dat de tekorten vanaf 2026 verder op zullen lopen. Het gevangeniswezen kampt niet alleen met een cellentekort - onder Rutte werden er veel inrichtingen gesloten wegens bezuinigingen - maar ook met een ernstig personeelstekort. Je kunt dus wel cellen bijbouwen, maar als er geen mensen zijn om de bajes te runnen, los je niks op.

Taakstraffen en eerder op vrije voeten

Eerder maakte PVV-staatssecretaris Ingrid Coenradie al bekend criminelen vervroegd vrij te laten. Dit tot grote woede van Wilders, die haar zelfs het kabinet uit wilde bonjouren. Coenradie zette toch door, omdat ze geen andere oplossing zag.

En volgens het WODC blijft de druk toenemen de komende jaren. Als er geen cellen en personeelsleden bijkomen, moet er volgens het bureau worden gedacht aan alternatieve straffen. Iemand niet naar de bak, maar naar huis sturen met een enkelband, bijvoorbeeld. Of een taakstraf geven in plaats van tijd in de bajes.

De situatie zoals is 'ie nu is, lijkt onhoudbaar. Op dit moment worden sommige criminelen twee weken eerder naar huis gestuurd, maar als er niks wordt gedaan kan dat volgens Coenradie oplopen tot een maand. Bovendien staan er in het regeerakkoord juist strafverzwarende maatregelen, die met de tekorten in het gevangeniswezen waarschijnlijk ook helemaal niet uitgevoerd kunnen worden.

Geen geld

Coenradie vroeg enige tijd terug om 400 miljoen euro om de problemen aan te pakken. Ze wilde daarmee gevangenissen renoveren en de bajes in Almere heropenen. Die plannen kon ze echter op haar buik schrijven omdat de coalitie besloot om nul komma nul euro extra voor het gevangeniswezen uit te trekken.