/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F05%2F2RDdYN6l51lHk21747745453.png)
Op de foto: Hans van der Mee.
Terug naar 1990, als twee overvallers de Rotterdamse elektronicazaak van Hans van der Mee binnendringen en de eigenaar doodschieten. De politie tast lang in het duister, pas 23 jaar na dato volgt er alsnog een arrestatie.
Met de nieuwste technieken worden de haren en dna-sporen uit een op het plaats delict aangetroffen bivakmuts onderzocht en zo komt Brian M. in beeld. De vrouw van het slachtoffer bevestigde dat de daders zo’n gezichtsbedekkende muts droegen tijdens de overval. Maar M. stelt nog nooit in de zaak te zijn geweest, wel kan hij verklaren hoe zijn haren en sporen in de muts zijn gekomen. Die heeft hij ooit voor de lol opgezet in een drugspand.
“Ik heb het direct tegen de politie gezegd maar die veegden dat van tafel,” herhaalde hij tijdens de zesde korte zitting. Er zitten inderdaad sporen van meerdere personen op de muts, maar het Openbaar Ministerie heeft meer. Op de avond dat Opsporing Verzocht in 2023 aandacht besteedde aan de cold case gedroeg M. zich verdacht. Uit vrees te worden afgeluisterd liep hij naar buiten om telefoongesprekken te voeren.

Die zijn inderdaad afgetapt en geven nóg meer aanleiding om M. te verdenken. “Waar de recherche allerlei belastende opmerkingen van mijn cliënt meende te horen, stelt het NFI (Nederlands Forensisch Instituut, red.) nu vast dat veel onverstaanbaar is,” pleitte advocaat Sultan Kat. Oftewel: het vermeende bewijs brokkelt af. Nadat M.’s voorlopige hechtenis al is geschorst wil Kat dat ook de verdenking van tafel gaat. Daarin gaat de rechter niet mee, als de zaak – waarschijnlijk volgend jaar – inhoudelijk wordt behandeld, is M. gewoon verdachte.