Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Schrijver Joris van Os kreeg als Marokkaanse vrouw wél een boekcontract

Toen zijn boek meerdere keren werd afgewezen, vroeg Van Os zich af: zou het manuscript beter beoordeeld worden als het van iemand anders kwam?

Schrijver Joris van Os kreeg als Marokkaanse vrouw wél een boekcontract

Om dit te testen stuurde hij een verhaal in onder een verzonnen naam: Sadiqa Almakhadie, een jonge Marokkaans-Nederlandse vrouw. Opeens werd zijn werk door verschillende grote uitgeverijen de hemel in geprezen. "Het schrijven is zo goed, zo zuiver, je timing, je beelden, je ritme, je ziet dat je echt een groot talent hebt", klonk het zoal.

Onder het pseudoniem Almakhadie wist Van Os uiteindelijk zelfs een contract te tekenen bij uitgeverij Thomas Rap. In een essay dat hij later schreef voor Het Financieele Dagblad blikt hij terug op het experiment. Hij vertelt hoe hij Sadiqa op een gegeven moment liet vragen of alle lof misschien vooral kwam doordat ze een Marokkaanse vrouw is.

Het antwoord van de uitgever klonk geruststellend: "Het gaat ons alléén om wat je schrijft. Het unieke van je stijl, je talent. Voor ons ben je dus allesbehalve een poppetje waarmee we willen pronken."

Toch niet gepubliceerd

Na de onthulling van zijn ware identiteit bleek echter dat het tóch niet alleen om zijn schrijfkunsten ging. Stad van duizend verzen werd niet gepubliceerd. De reden? Van Os zou de uitgeverij 'bedrogen' hebben.

De schrijver benadrukt echter dat het nooit zijn bedoeling is geweest om het boek daadwerkelijk onder een pseudoniem uit te geven. "Het is mijn bedoeling om kritiek te geven op de uitgeverswereld, niet om de lezer voor de gek te houden", aldus Van Os in een interview met de Telegraaf.

Ook wil hij uitgeverij Thomas Rap niet in kwaad daglicht stellen. "Het gaat me niet om één specifieke uitgeverij, het gaat me om het wereldje", benadrukt hij.

Identiteit boven kwaliteit

Met zijn experiment wilde hij aantonen hoe uitgeverijen de nadruk leggen op identiteit. "Het is ook niet dat ik mij als witte man voel achtergesteld, want ik heb het prima. Het gaat mij erom dat voor uitgeverijen identiteit zwaarder weegt dan kwaliteit. En dat vind ik zonde. Toen iemand uit het wereldje me dat een jaar of vier geleden vertelde, wilde ik dat aantonen", vertelt hij aan de Telegraaf.

Van Os hoopt dat zijn roman alsnog wordt uitgegeven. Niet vanwege de ophef rond zijn actie, maar simpelweg omdat het een goed boek is.

Lifestyle
  • Financieel dagblad, de Telegraaf
  • Joris van Os