Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Sloppenwijk platgewalst na gruwelmoord op Margaret (23)

In Moordzaken staan we stil bij misdrijven uit het buitenland. Deze week: Papoea-Nieuw-Guinea, waar de politie er wel erg rigoureuze opsporingsmethodes op nahoudt. Waarschuwing vooraf: de details zijn niet geschikt voor gevoelige lezers.

Margaret

Margaret Gamaru Gabriel (23) woont met haar vriend in Watermark Estate, een gesloten gemeenschap in de landerijen rondom hoofdstad Port Moresby. Het leven is er relatief onbekommerd, al zorgt de nabijgelegen Baruni-sloppenwijk soms voor onrust. De bewoners wanen zich veilig achter hekken en een bewaakte slagboom.

Hoe kwetsbaar die veiligheid is, blijkt in de vroege ochtend van 15 februari. Rond twee uur 's nachts bestormt een groep van ongeveer twintig gewapende mannen Watermark Estate. Nadat ze de beveiligers hebben overmeesterd en vastgebonden, trekken ze naar de woning van Margaret die op dat moment alleen thuis is. Is zij een bewust gekozen doelwit? En zo ja, waarom? Het is vooralsnog niet duidelijk. Het bloedige resultaat van de aanval wel.

Voor het leven getekend

De overvallers sleuren de onfortuinlijke Margaret naar een afgelegen heuveltje op het veld naast Watermark Estate. Ze probeert zich te verweren maar heeft geen schijn van kans tegen de overmacht. Buiten het zicht van de omwonenden vergrijpen de mannen zich één voor één aan haar, terwijl de anderen haar schoppen en slaan. Alsof dat niet erg genoeg is, bewerken ze Margarets geslachtsdelen met messen. Terwijl ze doodbloedt, neemt het tuig de benen. Nadat de beveiligers zich uit hun benarde situatie hebben bevrijd, gaan ze met enkele bewoners van Watermark Estate op zoek naar Margaret. Niet veel later doen ze de ontdekking die hen, zoals de plaatselijke krant het omschrijft, ‘voor het leven zal tekenen’. Het enige dat ze kunnen doen is het verminkte overschot met een dekentje bedekken en wachten tot de politie er is.

Buiten het zicht van de omwonenden vergrijpen de mannen zich één voor één aan haar, terwijl de anderen haar schoppen en slaan

Magi Magi

Waarom moet dit uitgerekend Margaret overkomen? Geliefden omschrijven ‘Magi Magi’ eensgezind als een warme, zorgzame vrouw met een ontwapende glimlach. Ze doet geen vlieg kwaad, vijanden heeft ze niet. Margaret is de oudste van zes kinderen. Haar moeder en jongste zus, een baby’tje nog, zijn die ochtend bij de waterpomp om wat emmers te vullen, wanneer de politie arriveert.

Zonder verdere uitleg vragen de agenten haar mee te komen naar het bureau. Ze probeert herhaaldelijk haar oudste dochter te bellen maar krijgt geen gehoor. “In mijn hart wist ik dat er iets met Margaret was,” vertelt de moeder in een interview met een lokale krant. Wanneer een agent haar het vreselijke nieuws meedeelt, stort haar wereld in. "In shock liet ik bijna mijn baby uit handen vallen, gelukkig kon de politieman hem net op tijd opvangen."

Bij het mortuarium vragen Margarets ouders of ze het lichaam kunnen zien, maar de doctoren waarschuwen dat ze hun dochter ‘beter kunnen onthouden zoals bij leven was’. Nog voordat alle familieleden het vreselijke nieuws hebben vernomen, gaan er al gruwelijke foto’s van Margarets verminkte lichaam over Facebook.

Extreem geweld

Papoea-Nieuw-Guinea is wel wat gewend op het gebied van extreme geweldsmisdrijven, blijkt uit een greep uit recente nieuwsverhalen. “Zeker 64 lijken in berm gevonden na oplaaiende stammenoorlog”. "Moeder van twee jonge kinderen doodgemarteld door haar echtgenoot."  “Bendeleden poseren met afgehakte ledematen, verdenking van kannibalisme”. “Dertienjarige jongen opgehangen na verdenking van toverij."

Op deze plek werd Margaret aangevallen, verkracht en vermoord.

Toch veroorzaakt de groepsverkrachting en moord op Margaret een schokgolf in het land.  Ook premier James Marape veroordeelt de 'inhumane, barbaarse en totaal onaanvaardbare' daad. "Geen vrouw, kind, geen burger van dit land zou ooit zulk angstaanjagend geweld mogen ondergaan," aldus het staatshoofd in zijn verklaring. "Het is een aanval op ons collectieve gevoel van menselijkheid en rechtvaardigheid." De premier belooft geen middel onbeproefd te laten om de daders te berechten.

Het zijn geen loze woorden. Daags na de moord rollen de eerste bulldozers Baruni binnen. De honderden inwoners kunnen slechts toekijken hoe de oproerpolitie hun krotwoningen afbrandt en met de grond gelijkmaakt. In de wijde omgeving zijn de zwarte rookpluimen te zien. Binnen enkele dagen is heel Baruni van de kaart geveegd.

Het is niet voor het eerst dat de autoriteiten naar zulke drastische maatregelen grijpen. In 2009 is een slum iets verderop volledig ontruimd na de moord op een zakenman. Naar schatting zijn er de afgelopen vijf jaar zeker twintigduizend krotbewoners ontheemd. Niet geheel toevallig ontstaan er op de plek van de ontruimde sloppenwijken vaak mooie woonwijken. Voor premier Marape zijn slums als Baruni simpelweg een ‘broeinest van misdaad’. Dat het merendeel van de inwoners niks misdaan heeft, lijkt er niet toe te doen. 

‘Moderne technologie’

Een plaatselijke krant spreekt bewoners die sinds de ontruiming onder een blauw zeildoek in de noodopvang leven. "Mijn mensen hebben niks misdaan," zegt Peter Laiam, woordvoerder van de krotbewoners en conciërge op een basisschool. Terwijl de autoriteiten iedereen in Baruni als ‘onruststokers’ wegzetten, wijst Laiam juist naar de politie: "Ze pakten wat ze pakken konden, van contant geld tot golfplaten."

Zelfs de autoriteiten moeten erkennen dat de inwoners van Baruni ‘hun volledige samenwerking hebben aangeboden’. Dankzij lokale tips zijn er al twaalf arrestaties verricht en weet de politie dat er zeven mannen daadwerkelijk in Margarets woning zijn geweest. Daarvan zitten er zes vast, waaronder de twee vermeende groepsleiders.

De onderzoekers in Papoea-Nieuw-Guinea krijgen hulp van de Australische politie die ze assisteert bij het benutten van 'moderne forensische' technologie als vingerafdrukken en DNA-onderzoek. Politiechef David Manning: "Dit levert onweerlegbaar bewijs voor een veroordeling in de rechtbank.” Omdat de doodstraf in 2022 is afgeschaft riskeren de daders overigens hooguit levenslang. Het eerste proces moet nog beginnen, maar de honderden inwoners van Baruni zijn al veroordeeld…

Moord in Papoea-Nieuw-Guinea

Betrouwbare moordcijfers ontbreken, maar volgens internationaal onderzoek is Papoea-Nieuw-Guinea na Venezuela het meest gewelddadige land ter wereld. Regionale stammenconflicten eisen soms tientallen levens tegelijk. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kleurt het hele land oranje: alleen afreizen indien echt noodzakelijk. Het reisadvies waarschuwt behalve voor geweldsmisdrijven ook voor de gebrekkige wetshandhaving: “Houd er rekening mee dat de lokale politie of andere overheidsinstanties niet of nauwelijks kunnen helpen."