Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Amsterdamse gemeenteambtenaar (46) opgepakt: 'Mogelijk medeplichtig aan aanslagen met explosieven'

De man zocht mogelijk adresgegevens op voor criminelen, die vervolgens aanslagen pleegden.

Gemeenteambtenaar

Afbeelding boven ter illustratie

De Rijksrecherche heeft maandag een ambtenaar van de gemeente Amsterdam aangehouden. Dat schrijft het OM op haar website. De 46-jarige man wordt verdacht van corruptie en medeplichtigheid aan het veroorzaken van aanslagen.

Volgens justitie zocht de ambtenaar "gedurende een langere periode" op verzoek van anderen adressen op in de gemeentesystemen. De criminelen aan wie hij de adresgegevens door zou hebben gegeven, pleegde vervolgens aanslagen. Dat ging om explosies of andere geweldsincidenten.

Basisregistratie Personen

De 46-jarige verdachte was administratief medewerker. Vanuit ie functie had hij toegang tot onder andere de Basisregistratie Personen. Daarin staan alle adres- en andere persoonsgegevens van Nederlanders.

Het kan levensgevaarlijk zijn als die informatie in de handen valt van criminelen, maar volgens justitie is dat precies wat er gebeurd is. De verdachte werkte in Amsterdam, maar zou adressen en andere informatie van personen verspreid over het land hebben opgezocht en doorgespeeld.

Mogelijk op de payroll van criminelen

Het OM vermoedt dat de gemeenteambtenaar, die mogelijk betaald kreeg door de criminelen, ervan op de hoogte was dat de info die hij leverde uiteindelijk tot ernstige misdrijven zou leiden. Vandaar dat hij wordt verdacht van medeplichtigheid.

Op dit moment mag de verdachte alleen contact hebben met zijn advocaat. Donderdag 15 mei beslist de rechter-commissaris of hij langer blijft vastzitten.

Corrupte ambtenaren

Het komt vaker voor dat een ambtenaar gerekruteerd wordt door de onderwereld. Vooral als er grote geldbedragen geboden wordt, is de verleiding voor sommigen te groot. Soms gaat het om het doorspelen van adresgegevens, namen, kentekens en andere persoonlijke informatie, maar in andere gevallen gaat het verder dan dat.

Zo werd de Haagse Mildred van D. ooit door een tussenpersoon benaderd om voor 1.000 euro per stuk paspoorten te leveren. En dat deed ze. De paspoorten van beruchte criminelen als Ridouan Taghi en Noaufal 'Noffel' F. werden later herleid naar de Haagse gemeenteambtenaar.

Van D. kreeg een taakstraf van 240 uur en een eenjarige voorwaardelijke celstraf opgelegd.

Misdaad
  • OM.nl
  • Adobe Stock