/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F04%2FDVkeE3i5LYZXfh1744727647.png)
In totaal vonden er dinsdag 15 april vier arrestaties plaats. Twee in Den Haag, eentje in Arnhem en een in Rotterdam. Tegelijkertijd werden er op andere plekken in Europa maar liefst 232 verdachten in de boeien geslagen tijdens een internationale operatie tegen vier verschillende Turkse drugskartels. Dat schrijft het AD.
Die criminele organisaties zouden leden en kopstukken hebben in veel verschillende landen, waaronder Nederland, België, Duitsland en Spanje. Toch werden de meeste arrestaties - 225 - vandaag in Turkije verricht. Ook werden er honderden panden en 127 auto's in beslag genomen. De totale waarde: meer dan 300 miljoen euro.
De grote internationale actie, die werd gedaan door de Turkse opsporingsdiensten, Europol en enkele andere Europese landen, wordt gezien als een snoeiharde slag in de strijd tegen de Turkse maffia.
Nederland
De vier personen die in Nederland werden opgepakt, worden gezien als kopstukken binnen de Nederlandse cellen van de misdaadsyndicaten. Een soort vooruitgeschoven pionnen, die hier de leiding hebben over de Nederlandse takken van de Turkse maffia. Vanuit hier zouden de verdachten criminele zaken zoals drugshandel regelen voor hun bazen in Turkije.
Andy Kraag, het Nederlandse hoofd Serious and Organised Crime bij Europol, stelt in het AD dat Turkse criminelen zich in het verleden vooral bezighielden met de handel in heroïne, maar de afgelopen jaren de overstap hebben gemaakt naar coke en andere drugs. Dat levert immers meer op tegenwoordig.
Gekraakte berichten
De opsporingsdiensten in Turkije kregen de honderden criminelen in het vizier nadat ze grote hoeveelheden data kregen, waaronder chatberichten die verstuurd waren via versleutelde diensten als SKY ECC en Anom.
Ook in Nederland werden in het verleden diverse criminele telefoondiensten gekraakt. Dat leverde een belachelijk grote hoeveelheid informatie op, waarna er honderden aanhoudingen werden verricht. Ook zijn er honderden kilo's drugs onderschept en meerdere liquidaties voorkomen doordat de politie kon meelezen met de criminelen.
- AD
- © Politie