Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Premium

Oud-militair Víctor pleegde een gruwelijke familiemoord

In Moordzaken staan we stil bij misdrijven uit het buitenland. Deze week: een gruwelijke familiemoord in Cuba.

Familiemoord

Een goede buur is beter dan een verre vriend. Wat dat betreft lijkt automonteur Maykel González Medina het goed getroffen te hebben. Zijn woning in de landerijen rondom het stadje Matanzas grenst aan dat van Víctor Luis Hozman Reyes (30). De oud-militair helpt Maykel geregeld bij het opknappen van auto’s. Volgens de buren klikt het goed tussen de twee. Ook Maykels vrouw Linet en hun twee jonge kinderen kunnen het goed met hun buurman vinden. De 7-jarige Ángel* is een schoolmaatje van Victors zoon. 

Het erf waarop hun woningen staan, heet El Resplandor, wat vrij vertaald zoiets als ‘de schittering’ betekent. Het is tevens de Spaanstalige titel voor de Jack Nicholson-klassieker The Shining. Maar niemand kan vermoeden dat El Resplandor op 19 mei 2023 de locatie zal zijn voor een waargebeurd horrorverhaal… 

“Here’s Johnny!”

Schijnbaar zonder aanleiding knapt er die avond iets in Victors hoofd. Gewapend met een machete stormt hij naar zijn buren. Als eerste treft hij Maykel aan, die nietsvermoedend aan een auto sleutelt. Met een paar rake klappen is zijn buurman permanent uitgeschakeld. Daarna betreedt Victor de woning, op zoek naar het spaargeld dat Maykel heeft opgeborgen. De doodsbange Linet en de kleine Ángel hebben zich in de badkamer verscholen. Bezeten als Jack Nicholson in de beruchte “Here’s Johnny”-scene trapt Victor de deur in. Met een ongekende wreedheid slacht hij zijn doodsbange buurvrouw en de 7-jarige Ángel af. Volgens de rechercheurs heeft hij daarbij zowel ‘scherpe als stompe voorwerpen’ gebruikt.

Het vermoorde gezin.

Alsof dat nog niet erg genoeg is, maakt Victor het zichzelf gemakkelijk in de woning van de vermoorde buurtjes. Hij helpt zichzelf aan de drankvoorraad en slaapt in het bed van zijn slachtoffers. Daarna gaat hij er met een ‘aanzienlijke hoeveelheid geld en kostbaarheden’ vandoor.

Pas de volgende dag, nadat verschillende telefoontjes van Linets moeder onbeantwoord blijven, doet de politie de gruwelijke ontdekking. Maykels lichaam is in een put op Victors werkplaats gedumpt. Linet en Ángel liggen zij-aan-zij in de badkamer. De enige overlevende uit het gezin is tienerdochter Carmen* die op dat moment elders bij familie logeert. Het nieuws slaat in als een bom. 

Shocktoestand

De staatsmedia, die normaal gesproken niet groots uitpakken met misdaadverhalen, spreken van ‘een van de ergste moorden in Cuba’s geschiedenis’ en melden dat Matanzas ‘in een shocktoestand’ verkeert. Er is afschuw over de koelbloedigheid van de dader, die zich na de slachtpartij in de kroeg op kosten van Maykel volgiet met bier. Volgens ooggetuigen heeft hij gestolen sieraden om. 

Met zijn opvallende gedrag loopt Victor onvermijdelijk tegen de lamp. Op 21 mei, de zondag na de moord, slaat de Policía Nacional Revolucionaria de verdachte ‘met behulp van het publiek’ in de boeien. Victor is gevlucht naar het strand van Jibacoa, even buiten Havana. Het is ideaal gelegen voor een oversteek naar Florida. Volgens lokale bronnen zou Victor dan ook van plan zijn geweest om het land te ontvluchten. Zonder verdere details te geven, meldt de politie dat de voortvluchtige spullen op zak heeft die zijn schuld ‘onomstotelijk bewijzen’. 

Maykels zus Adamarys.

Radiostilte

Na de aanhouding volgt de gebruikelijke radiostilte. Het lijkt erop dat de media alleen weten dat het proces tegen ‘het monster’ op 2 juli 2024 begint dankzij een Facebook-bericht van Maykels zus Adamarys Gonzalez. Hij staat terecht voor drievoudige moord en diefstal. 

Daarna blijft het weer stil. Dat de rechtbank in Matanzas de verdachte stilletjes tot levenslang heeft veroordeeld, blijkt eigenlijk pas wanneer het Hooggerechtshof zich begin dit jaar over het hoger beroep buigt. Er duiken nu ook beelden op van Victor die, kaalgeschoren en in oranje overall, voor de rechters van het Tribunal Supremo Popular verschijnt. Op 9 januari bevestigt het Hooggerechtshof het ‘duidelijke en eerlijke’ vonnis. Victor moet de rest van zijn leven in een extra beveiligde inrichting slijten.

‘Waarom mag de gast die in koelen bloede een kind vermoordt, blijven ademen,’ vraagt ene Argelio zich op Facebook af

Voor de leeuwen gooien

Het Facebook-bericht van nieuwssite CiberCuba over de uitspraak levert ruim 1500 reacties op. Het merendeel vindt levenslang ‘te slap’ en schreeuwt om de doodstraf. Alhoewel deze op papier nog bestaat, is er sinds 2003 niemand meer voor het vuurpeloton geplaatst. Cuba zou graag een uitzondering maken voor Victor. “Waarom mag de gast die in koelen bloede een kind vermoordt, blijven ademen,” vraagt Argelio zich af. Ania weet wel een gepaste straf voor Victor: “Ze moesten hem voor hongerige leeuwen gooien.”

Ook Maykels zus Adamarys heeft gereageerd op het bericht. “Het is goed dat de moordenaar van mijn broer, neefje en schoonzus is gestraft,” schrijft ze. Maar ook zij zou het liefst de doodstraf hebben gezien. “Eigenlijk zouden ze hem moeten overleveren aan de familie zodat we ons eigen recht kunnen spreken.” Adamarys beschrijft hoe het ‘monster’ hen in één klap ‘al het levensgeluk heeft ontnomen’. “Hij heeft nooit enige genade of spijt getoond,” zegt de zus van Maykel. “Ik hoop dat hij in gevangenis wegrot en nooit meer het daglicht ziet. Dat is het minste wat hij verdient.”

Op 21 januari, dat Ángels negende verjaardag zou zijn geweest, plaatst ze een emotionele boodschap aan haar ‘mooie neefje in de hemel’ op haar Facebook-pagina. “Vandaag bid ik tot God dat je op een mooie plek bent met mama en papa, want je bent een engel.”

* De namen van de minderjarige betrokkenen zijn niet vrijgegeven.

Moord op Cuba

Cuba geldt als een van de veiligste landen in Latijns-Amerika. Al zijn politie en justitie niet bepaald transparant over de misdaad op het Caraïbische eiland. De non-gouvernementele organisatie OCAC heeft in 2024, onafhankelijk van de regering, 167 moorden geturfd. Als dit aantal in de buurt komt van de werkelijkheid, zou het moordcijfer onder de 2 per 100 duizend inwoners liggen. Dit terwijl Caribische buren als Jamaica en het door conflicten verscheurde Haïti ruim het tienvoudige noteren. Of dit succes te danken is aan de Cubaanse politiestaat of het verdoezelen van de werkelijkheid, is niet duidelijk. 

Premium
Je hebt zojuist een premium artikel gelezen.

Online onbeperkt lezen en Panorama thuisbezorgd?

Abonneer nu en profiteer!

Probeer direct
Misdaad
  • Cuba en Miami, Cubadebate, Radio 26, Facebook