Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Ali G. (40) moet 26,5 jaar brommen voor afpersing en 'terreurcampagne' tegen fruitbedrijf

Volgens het gerechtshof was Ali G. het brein achter het afpersen van een fruitbedrijf en het plegen van aanslagen op medewerkers.

Ali

Foto boven: niet Ali G., maar een van de uitvoerders die een handgranaat plaatste bij een familielid van de directeur van het fruitbedrijf

Ali G. is veroordeeld tot 26,5 jaar cel. De 40-jarige G. was de hoofdverdachte in een zaak die draait om het afpersen van een fruithandel in Hedel. Een medewerker van het bedrijf vond in mei 2019 zo'n 400 kilo coke - straatwaarde 30 miljoen euro - tussen de bananen en schakelde de politie in. Wat volgde was een ongekende terreurcampagne van criminelen om het bedrijf en haar medewerkers af te persen.

Het ging om beschietingen, aanslagen met explosieven, brandstichting, een poging tot aanslag met een handgranaat, (doods)bedreigingen en ga zo maar door. De afpersers wilden geld zien en waren bereid om daar ver voor te gaan. Heel ver.

Forse celstraffen

In 2022 kreeg Ali G. al 19 jaar en 10 maanden opgelegd door de rechtbank, maar in hoger beroep bestempelde het hof een aantal aanslagen als pogingen tot moord. Vandaar dat hij nu een hogere straf heeft gekregen. Dat schrijft de Telegraaf. Zijn halfbroer Yassine A. is veroordeeld tot 10 jaar cel en tien andere verdachten kregen celstraffen opgelegd van 2 tot 10 jaar. Een van de verdachten is vrijgesproken door het gerechtshof.

Hoe de ellende begon

‘Beste William, bij dezen laten wij jou weten dat we jou en Ben persoonlijk aansprakelijk stellen voor het verlies van onze handel. Jullie krijgen een boete van 1,2 miljoen euro. Wij weten inmiddels veel over jullie familie. Je krijgt drie dagen de tijd om te beslissen. Als er niet betaald wordt, zullen wij op korte termijn een willekeurige medewerker van De Groot Fresh Groep liquideren.’

Dit sms-bericht kwam op 26 mei 2019 binnen op de telefoon van de eigenaar van fruitbedrijf De Groot in het Gelderse Hedel. Een keiharde afpersing. Bij de fruithandel was een paar dagen eerder een partij cocaïne aangetroffen tussen de bananen. En, zoals ze dat altijd doen, waarschuwden ze de politie, waarna de drugs werden vernietigd. Een miljoenenverlies voor de criminelen achter dit transport.

Wat volgde waren een reeks berichten aan de eigenaren van het fruitbedrijf. Ze wilden geld óf een keer gratis gebruikmaken van de 'fruitlijn' om nog meer drugs het land binnen te smokkelen. De toon van de berichten was extreem grimmig. "Als je ons naait zet je het leven van je dochter in."

Terreur stopte niet na aanhoudingen

Op een gegeven moment worden meerdere verdachten aangehouden, onder wie Ali G. uit Bussum. Echter stopte de terreur niet. Sterker nog, door een fout van het OM kreeg de hoofdverdachte in 2019 zelfs een lijst in handen met honderden namen en adressen van werknemers het fruitbedrijf. Vanuit de bajes gaf G. volgens het hof andere personen de opdracht tot het plegen van meerdere aanslagen.

Misdaad
  • de Telegraaf
  • Politie