/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F04%2FUJYrUmZxwO5rSm1743496514.jpg)

Een werkplekarchitect verzorgt namelijk verschillende aspecten rondom het verzorgen van een werkplek. Een werkplekarchitect combineert kennis van architectuur, psychologie en organisatiekunde om werkplekken te ontwerpen die optimaal aansluiten op de behoeften van de gebruikers. Daarbij gaat het niet alleen om de fysieke ruimte maar ook hoe mensen samenwerken, zich concentreren en ontspannen. Zaken zoals akoestiek, licht, routing en zelfs geur spelen hierbij een rol. Wij hebben het voor je uitgezocht en leggen je het verder uit in dit artikel!
Een nieuwe manier van kantoorinrichting
Laten we eerlijk zijn met zijn allen. Het gemiddelde kantoor van 10 jaar geleden zijn niet bepaald een inspiratiebron voor je medewerkers. Vaak zijn deze gevuld met grijze tapijttegels, systeemplafonds en een printer die het altijd begaf op het moment dat je 80 pagina’s moest afdrukken. Daarbovenop een bureaustoel met de ergonomische eigenschappen en voila je hebt een ideale omgeving voor een stijve nek en een burn-out. Gelukkig begint dat beeld anno 2025 te veranderen. Steeds meer organisaties beginnen namelijk te realiseren dat een goed ontworpen werkplek geen luxe is, maar een strategische zet. En daar komt de werkplekarchitect om de hoek kijken, die met slimme inzichten aan de slag gaat. Deze organisaties vragen dan vaak om hulp bij instanties zoals ditt kantoorinrichting
Gezondheid op de werkvloer is belangrijker dan ooit
De gezondheid van medewerkers is een directe correlatie met hoe productief ze zijn. Het is een serieuze factor geworden in hoe werkplekken tegenwoordig ontworpen worden. En met gezondheid doelen we niet alleen op de fruitmand, wat natuurlijk al een hele goede toevoeging is om je werknemers gezonder te maken. We hebben het hier ook over bijvoorbeeld ergonomie, dit zorgt voor een goede basis. Een ergonomisch bureau en een stoel die je rug niet in zeven bochten wringt, zouden eigenlijk standaard moeten zijn. Sta-zit bureaus worden dan ook steeds vaker ingezet, zodat je niet acht uur per dag in dezelfde zithouding vastzit.
En eerlijk is eerlijk, soms is het lekker om even die mail weg te tikken terwijl je net je lunch op hebt gegeten. Naast fysieke ondersteuning speelt het binnenklimaat een grote rol. Want hoe goed je stoel ook zit: als de lucht muf is en je aan het eind van de dag knikkebollend achter je scherm hangt is er iets mis. Frisse lucht, een goede ventilatie en een aangename temperatuur zijn hierin geen overbodige luxe, maar een echte voorwaarden voor concentratie en comfort. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de akoestiek: te veel rumoer leidt tot stress, te weinig prikkels maakt je duf. De juiste balans zorgt voor rust in je hoofd.
De impact van licht
Licht blijkt ook heel erg belangrijk te zijn op het gebied van gezondheid bij werknemers. Verlichting is ook zo’n stille kracht, natuurlijk daglicht is ideaal, maar niet ieder kantoor zit in een glazen kast. Daarom wordt er steeds meer aandacht besteed aan kunstlicht dat het natuurlijke ritme van je dag ondersteunt. Denk aan helderder licht in de ochtend en zachter, warmer licht richting de middag. Dit helpt niet alleen tegen die bekende energiedip om 15:00 uur, maar draagt ook bij aan een betere slaapkwaliteit ‘s avonds. En nee, dat is geen excuus om op je werk alvast een dutje te doen.
Ook het hoofd heeft soms even rust nodig om alles op een rijtje te zetten. Gezondheid draait immers niet alleen maar om het lijf, mentale vitaliteit is minstens zo belangrijk. Gelukkig zien we dat kantoren daar steeds meer op inspelen. Denk hierbij aan stille ruimtes waar je even kunt focussen zonder notificaties van je collega’s die even snel wat willen bespreken. Of juist je laptop meeneemt naar de zithoek en in een huiselijke sfeer werkt, compleet met planten, vloerkleed en een kopje thee.
Productief werken positief beïnvloeden
Sommige organisaties gaan al een stuk verder op dit gebied om mini-meditatiepods of stilteruimtes waar je even kunt ontkoppelen. Niet iedereen zal er meteen gebruik van maken (de drempel om te gaan mediteren op werk is voor sommigen nog wat hoog), maar het feit dat het kan zegt al veel. Ook blijken planten meer dan alleen decoratief te zijn, het ziet er heel erg leuk uit.
Maar wat blijkt nou? Planten zorgen ervoor dat de luchtkwaliteit beter is in een kantoor, dempen geluiden en geven je hersenen het signaal dat je in een prettige omgeving bent. Dat zorgt voor ontspanning en focus, sommige studies suggereren zelfs dat planten de productiviteit verhogen. Dus als collega’s niet fluisteren, zet dan gewoon een vaart op hun bureau en wie weet levert het wat op. Als laatste tip geven we je mee dat na het jarenlang in grijze kantoorpanden werken blijkt dat kleuren als zacht groen en warm blauw steeds vaker toegepast worden om een gevoel van rust, energie of creativiteit op te wekken. Niet omdat het gezellig staat, trouwens het staat ook heel erg gezellig, maar vooral omdat deze kleuren invloed hebben op onze gevoelens. En dat kan ook weer het verschil maken tussen een minder productieve dag en een productieve dag.
- Adobe Stock