/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F03%2FPJKqe0SS1ldfqV1743086447.jpg)
Op de foto: Luka Modric (l) met Frenkie de Jong.
Luka Modrić (39):
Blijven toveren op het hoogste niveau
Steeds meer draait topvoetbal om fysieke voorwaarden, het aantal artiesten maakt rap plaats voor atleten. Met die wetenschap in het achterhoofd zijn de clubs voorzichtig met het verlengen van contracten van hun oudere spelers, ook als het clubiconen betreft. Het kan opeens afgelopen zijn. Ruud van Nistelrooij voelde dat ooit tijdens een wedstrijd met Málaga. De volgende dag ging hij naar de video-analist en vroeg een sprint even terug te halen. Daar werd Van Nistelrooij bevestigd in wat hij al dacht: hij kwam niet meer vooruit, het was op zijn 35ste de hoogste tijd om te stoppen. Die beslissing maken spelers vaker als ze ongeveer zo oud zijn, weinigen is het gegeven om na die leeftijd nog te schitteren op het hoogste podium. Daarom kreeg Sergio Ramos op zijn 35ste geen nieuw (tweejarig) contract meer van Real Madrid, ook al was hij al zestien seizoenen in dienst.
Ploeggenoot Luka Modrić neemt wél genoegen met een eenjarige verlenging, steeds is de toevoeging in de kranten: maar dit is echt het laatste seizoen. Dat bericht is nu al een jaar of zes herdrukt. Er bestaat een beroemde foto van Real Madrid-Ajax uit 2019. Ajax speelde Real tureluurs in het Bernabéu (1-4), Modrić ligt op de grond terwijl Frenkie de Jong vrolijk voorbij dribbelt. Het werd gezien als een symbolische wisseling van de wacht.
We zijn zes jaar verder, Frenkie zit meestal op de bank bij FC Barcelona, Modrić speelt weliswaar ook lang niet alles meer bij Real, maar wel vaak. Én goed, ook nog steeds bij Kroatië. Zoek op YouTube even naar de goal die Modrić vorige maand maakte tegen Girona. Op datzelfde platform worden ook nog steeds prachtige goals van Lionel Messi (37) en Cristiano Ronaldo (40) toegevoegd, maar die zijn gemaakt in competities die niet serieus zijn te nemen, zeker niet in vergelijking met de Spaanse. In de zomer wordt Modrić veertig, maar nog steeds is iedere wedstrijd een poëtische voordracht. Voetbalvolgers die Frenkie hoger inschalen dan Modrić? Buiten Arkel bestaan ze niet.
Nog steeds is iedere wedstrijd van Luka Modric een poëtische voordracht. Voetbalvolgers die Frenkie hoger inschalen? Buiten Arkel bestaan ze niet
LeBron James (40)
Hoge dunk van zijn eigen prestaties
“Als ik heel eerlijk ben, en het klinkt misschien vreemd, kan ik nog vijf of zeven jaar dit niveau halen. Als ik dat écht zou willen. Maar dat ga ik niet doen,” zei LeBron James deze winter. Het was eerder deze maand weer goed voor een nieuwe headline: “James over de 50.000 punten heen”. Knap natuurlijk, maar hij heeft inmiddels een hele verzameling NBA-records op zijn naam. Hij is al dik twee jaar degene met de meest gescoorde punten, terwijl passen zijn grootste kwaliteit is.

Nog specialer dan het doorbreken van die 50.000-puntengrens is zijn verkiezing tot speler van de maand februari. Op de voorlaatste dag van 2024 vierde James zijn veertigste verjaardag, maar nog steeds behoort hij tot de allerbeste spelers van de NBA, getuige zijn uitverkiezing van vorige maand. Zit er in zijn 22ste seizoen dan echt geen sleet op James? Nauwelijks. Je kunt stellen dat hij iets zorgvuldiger omgaat met zijn energie, iets meer zijn momenten kiest, maar zijn statistieken van pakweg tien jaar geleden zijn vergelijkbaar met die van nu.
Op de voorlaatste dag van 2024 vierde James zijn veertigste verjaardag, maar nog steeds behoort hij tot de allerbeste spelers van de NBA
Je kunt zelfs stellen dat hij beter is gaan schieten van afstand. En zijn atletisch vermogen? Dat is het eerste wat sporters verliezen, maar James laat nog elke wedstrijd een spetterdunk noteren die in elk highlight-filmpje zit. Hij denkt zijn huidige buitenaardse niveau dus te kunnen continueren tot zijn 45ste of 47ste en niemand heeft die suggestie durven weglachen. James spot al tijden met de wetten der natuur, daarom is het voor basketballiefhebbers te hopen dat hij nog van gedachten verandert. En dus ook na zijn 47ste grenzen blijft verleggen.
Alex Ovechkin (39)
Bijna Gretzky uit de boeken gescoord
Wayne Gretzky is de Michael Jordan van het ijshockey. Een sportoverstijgend icoon, ook de sportkijker die totaal geen interesse heeft in ijshockey zal ooit van hem hebben gehoord. Dat is uiteraard met reden, zo’n beetje alle records in de NHL staan op naam van de in 1999 afgezwaaide Canadees. Maar dat verandert binnenkort, Alex Ovechkin staat op het punt een van Gretzky’s indrukwekkendste mijlpalen over te nemen.

Liefst 895 keer liet Gretzky het net van het minidoeltje vibreren, de Russische sterspeler van de Washington Capitals was hem vorige week tot negen treffers genaderd. Het is een kwestie van tijd voordat Ovechkin zich tot topscorer aller tijden laat kronen, want de 39-jarige doet wat hij al twintig seizoenen doet: heel veel scoren. Veel sleet zit er niet op zijn toch veelal ingebeukte lijf, een blik op zijn cijfers leert dat hij weinig aan niveau heeft verloren. Hij vliegt nog steeds over het ijs en zijn snoeiharde schot blijft een ongeëvenaard wapen.
Het is een kwestie van tijd voordat Ovetsjkin zich tot topscorer aller tijden laat kronen want de 39-jarige doet wat hij al twintig seizoenen doet: heel veel scoren
“Het is zo ongelofelijk moeilijk om zoveel doelpunten te maken,” vertelde Jeroen Grueter onlangs aan het AD. Grueter geniet vooral bekendheid als voetbalcommentator van de NOS, maar is ook een groot ijshockeyliefhebber. “Er zijn genoeg ijshockeyers geweest die een of twee seizoenen veel doelpunten maakten. Maar om aan het record van Gretzky te komen, moet je twintig jaar een topprestatie leveren. Zonder ook maar één jaar te verzwakken.” Dat heeft Ovechkin weten te voorkomen, terwijl het volgens Grueter alleen maar lastiger is geworden om te scoren.
“Keepers zijn tegenwoordig levende muren. Die zijn in de afgelopen jaren enorm verbeterd en de grootte van het doeltje is hetzelfde gebleven. Dat maakt de prestatie van Ovechkin alleen maar knapper.” Moet hij natuurlijk nog wel een paar scoren, Memphis Depay staat ook al tijden op het punt om Robin van Persie af te lossen als topscorer aller tijden van Oranje, maar is plots stilgevallen en het is de vraag of het nog lukt. Al is het niet de verwachting dat Ovechkin alsnog door het ijs zakt, dat doet hij namelijk al twee decennia niet.
Tom Brady (47):
Is hij nu écht met pensioen?
Je hebt twee soorten sporters. Diegenen die het romantische ‘stoppen op je hoogtepunt’ aanhangen. Aan de andere kant van het spectrum zit de groepering die zo lang mogelijk wil doorgaan om er álles uit te persen, in de wetenschap dat het leven nooit meer zo mooi wordt als tijdens de carrière. En dan heb je nog Tom Brady, volgens vriend en vijand de beste quarterback die ooit in de NFL heeft gespeeld. Zes keer won hij de Super Bowl, vijf keer werd hij verkozen tot de beste speler in Amerika’s belangrijkste sportwedstrijd. Jaar na jaar kijkt Brady om zich heen op de American football-velden en ieder seizoen denkt hij hetzelfde: ik ben nog steeds de beste.

Brady is als de restaurantganger die ook een zevende keer nog langs het lopend buffet gaat alsof hij is uitgehongerd, volledig onverzadigbaar. Maar op zijn 44ste, in 2022, komt dan alsnog het onvermijdelijke bericht: na 22 seizoenen zit zijn buikje eindelijk vol. “American football is een sport waarbij je je 100 procent moet inzetten, anders kun je geen succes hebben. En succes is datgene waar ik zoveel van houd in onze sport. Het is moeilijk voor mij om op te schrijven, maar daar gaat ie: ik heb die inzet niet meer. Ik houd van mijn NFL-carrière, maar nu is het tijd om te focussen op andere zaken.”
Jaar na jaar kijkt Brady om zich heen op de American football-velden en ieder seizoen denkt hij hetzelfde: ik ben nog steeds de beste
Om zijn duikeling in het zwarte gat zo zacht mogelijk te maken tekent hij gelijk een moddervet contract bij Fox Sports. Gedurende tien jaar zal hij tegen een vergoeding van in totaal 375 miljoen dollar NFL-wedstrijden analyseren. Maar dan begint zijn maag toch te knorren. Past er misschien toch niet een klein toetje bij? Ja hoor, hij keert terug op zijn besluit en plakt er op zijn 45ste nog maar een seizoen aan vast bij Tampa Bay Buccaneers.
Een nieuwe Super Bowl zit er niet in, na dat extra seizoen stopt Brady wederom. “Goedemorgen jongens, ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik stop ermee. Voorgoed,” vertelt hij in een Instagram-video. Dat was in 2023. Vooralsnog heeft Brady woord gehouden, maar het zal niemand verbazen als hij in de toekomst toch weer opduikt in de NFL.
Remko Pasveer (41)
Van supermarktwijn tot sterrendrank
Hij had Real Madrid afgezegd en zou ook na de transferdeadline nog gewoon voor Ajax keepen. Het was onlangs een grapje van Remko Pasveer, maar met het krankzinnige verloop van zijn carrière valt ook niet helemaal uit te sluiten dat de Koninklijke over een paar jaar alsnog bij hem aanklopt.

Om het afgezaagde wijncliché maar eens te gebruiken: Pasveer was het eerste decennium van zijn loopbaan als een goedkope supermarktwijn uit pak, plots keept hij als een druivendrank die uitsluitend wordt geschonken in sterrenrestaurants. In al die anonieme jaren bij Heracles werd zijn naam nooit in verband gebracht met de topclubs. Ja, bij PSV mag hij even de rol van reservekeeper vervullen, zijn voornaamste taak: het warmhouden van de bank. Na drie seizoenen en een handvol optredens verkast hij naar Vitesse en daar maakt hij de transformatie die wel meer doelmannen maken: die gaan langer mee dan veldspelers en worden beter met het verstrijken van de jaren.
Hij laat de grijze haren groeien en vangt ze samen in een knot. Is meestal een teken van een midlifecrisis, maar bij Pasveer belichaamt het de verandering naar een topkeeper. Ajax staat voor de deur om de transfervrije doelman over te nemen, al is het wederom als reservedoelman. Maar door de dopingschorsing van André Onana en blessures van de zelfs iets oudere Maarten Stekelburg staat Pasveer steevast tussen de palen.
Remko Pasveer is 41 jaar en bevestigt wekelijks de onorthodoxe keuze van zijn coach. Hij is vrijwel foutloos en draait warm voor zijn eerste landstitel als basiskeeper
Op zijn 38ste debuteert hij in het Nederlands elftal en mag hij als reserve zelfs mee naar het WK van 2022. Dan begint ook zijn lichaam tekenen van slijtage te vertonen. Pasveer komt anderhalf jaar niet meer in actie en zijn contract is in de zomer van 2024 verstreken. Toch traint hij door bij Ajax en daar loopt hij in de zomerstop de nieuwe coach tegen het lijf, Francesco Farioli. De Italiaan is onder de indruk van zijn arbeidsethos en Pasveers visie op de sportieve verloedering die bij Ajax al twee jaar gaande is. Pasveers ervaring is waardevol in de kleedkamer, op zijn veertigste krijgt hij alsnog een nieuw contract.

Groot is de verrassing als hij ook de voorkeur krijgt boven Diant Ramaj. Coachend en voetballend vindt Farioli Pasveer beter. Inmiddels is hij 41 jaar en Pasveer bevestigt wekelijks de onorthodoxe keuze van zijn coach, hij is vrijwel foutloos en draait warm voor zijn eerste landstitel als basiskeeper. In tranen ging hij deze maand geblesseerd naar de kant tegen Eintracht Frankfurt, vooral vrezend dat zijn gewenste primeur alsnog in gevaar komt. Maar Pasveer knokt zich ongetwijfeld weer snel terug om te blijven verbazen in de voetballerij. Komende herfst wordt hij 42, we durven niet uit te sluiten dat hij die dag viert in Madrid.
Lewis Hamilton (40)
Kent nog steeds geen rem
Een transfer van Remko Pasveer naar Real Madrid durven we dus niet uit te sluiten en we snappen het best als u daarom lacht, maar het kan dus wél: na je veertigste verjaardag alsnog terechtkomen bij je droomteam. Zie Lewis Hamilton. Ieder jongetje dat begint met racen fantaseert over die machtige rode bolide, ook de kleine Lewis. Op zijn veertigste is die wens nog uitgekomen.

“Nadat ik met Mercedes alles heb bereikt waarvan ik al kind alleen maar kon dromen, ga ik nu rijden in Ferrari-rood,” aldus Hamilton. “Daarmee gaat een andere jongensdroom in vervulling.” Maar hoort Hamilton eigenlijk wel in een rijtje met sporters zonder houdbaarheidsdatum? Afgaande op het aantal wereldtitels niet, de zevenvoudig wereldkampioen staat al sinds 2020 droog. Van zijn laatste 69 GP’s bij Mercedes won hij er slechts twee.
In de Formule 1 is het altijd de vraag welke prestatie nou kan worden toeschreven aan talent en welke aan superioriteit van de auto
Het zijn Hamilton-onwaardige statistieken, maar het is louter scorebordjournalistiek. Die twee zeges behaalde hij wel op zijn 39ste, daarnaast is het in de Formule 1 altijd de vraag welke prestatie nou precies kan worden toeschreven aan talent en welke aan de superioriteit van de auto. Wat dat laatste betreft is Hamilton niet verwend de afgelopen jaren. Zijn Mercedes, en ook die van teamgenoot George Russel, bleek zelden snel genoeg voor de hoogste posities. Bovendien: dat Hamilton op zijn leeftijd nog mee kan in de koningsklasse van zijn sport is een prestatie op zich die zich niet laat uitdrukken in cijfers. De Brit mag nu bewijzen bij Ferrari hoeveel olie er nog in de tank zit.
Sporters die een buiging verdienen
- Zlatan Ibrahimovic scoorde op zijn 40ste nog voor AC Milan.
- Annemiek van Vleuten won op haar 40ste nog de Ronde van Italië én Spanje.
- Roger Federer haalde op zijn 39ste nog de kwartfinale van Wimbledon.
- Churandy Martina liep op zijn 40ste zijn zesde Olympische Spelen.
- Claudia Pechstein werd op haar 52ste nog Duits nationaal kampioen op de 5000 meter..
- Alejandro Valverde reed op zijn 42ste nog de Ronde van Italië én Spanje.
- Serena Williams beëindigde haar carrière tijdens de US Open als bijna 41-jarige.
- Kazuyoshi Miura voetbalt op zijn 58ste nog op het vierde niveau van Japan.
Heintze zweert bij haaienbotten
Verbeterde trainingsmethodes, meer kennis over zaken als voeding en herstel: het draait er allemaal aan bij dat topsporters steeds langer kunnen pieken. Wat dat betreft is Jan Heintze zijn tijd ver vooruit. De kleine Deen wint met PSV de Europa Cup I in 1988, maar na twaalf jaar trouwe dienst is de rek eruit in Eindhoven. Heintze is de dertig gepasseerd, tijd om door te selecteren en hij verkast naar de Bundesliga.
Bij Bayer Uerdingen en Bayer Leverkusen bloeit hij helemaal op en na vijf uitstekende Duitse seizoenen wil PSV hem terug. Op zijn bijna 36ste begint de eerder afgeserveerde linksback doodleuk aan een nieuwe termijn in Eindhoven en dat blijft hij combineren met het Deense elftal. Hij viert nog drie landstitels, vlak voor zijn veertigste verjaardag is het mooi geweest. Maar wat was nou zijn geheime recept? Iedere dag een glas water met gemalen haaienbotten, hij krijgt het voor het eerst aangereikt in Duitsland en zweert er sindsdien bij. “Het is net visvoer.”, vertelt hij in De Telegraaf. “Ik zie het als smeerolie voor mijn lichaam. Goed voor alle gewrichten, botten en spieren. Niet echt lekker, maar ik heb er baat bij.”
- ANP, NL Beeld