Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Satudarah-oprichter Michel B. terug de bak in: 'Wij vinden dit onbegrijpelijk'

Michel B. mocht het hoger beroep in de zaak 26Largo in vrijheid afwachten, maar heeft zijn voorwaarden volgens justitie geschonden.

Satudarah

Eind 2021 werd Michel 'MiMa' B. tot 5 jaar cel veroordeeld in de zaak 26Largo. De rechtbank oordeelde dat B. een van de leiders was van een criminele organisatie, namelijk Satudarah. De motorclub, onder leiding van B. en enkele andere kopstukken, zou zich hebben beziggehouden met handel in wapens en drugs, afpersing met geweld en witwassen.

B. was het niet eens met de straf en ging in hoger beroep. En dat mocht bij uiteindelijk in vrijheid afwachten, zo oordeelde de rechter. Maar dan moest hij zich wel aan bepaalde afspraken houden, wat hij volgens justitie niet gedaan heeft. En dus moet hij nu terug de gevangenis is.

Drugshandel

Hoe B. de voorwaarden heeft geschonden? Drugshandel, zo is het oordeel. Michel B. heeft namelijk niet alleen een de zaak 26Largo tegen zich lopen, maar is in de tussentijd ook in de zaak 26March veroordeeld. Dat schrijft RTV Oost.

Dat proces draaide om de import en handel van cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar België. Tegen B. werd 8 jaar geëist, maar de Enschedeër werd tot slechts 18 maanden celstraf veroordeeld voor het voorbereiden van grootschalige internationale drugssmokkel. Voor veel andere feiten werd hij vrijgesproken.

Ondanks dat de straf veel lager dan de eis, is 'MiMa' toch in hoger beroep gegaan. En dat leek hij, net als in 26Largo, in vrijheid te mogen afwachten. Echter is de veroordeling voor justitie genoeg aanleiding om Michel B. weer achter tralies te zetten.

Advocaat vindt het onbegrijpelijk

B's advocaat laat aan RTV Oost weten het "onbegrijpelijk" te vinden dat zijn cliënt nu weer de gevangenis in moet. Ten eerste omdat hij nog niet "onherroepelijk veroordeeld" is - het hoger beroep loopt in beide zaken nog. En ten tweede omdat het volgens haar niet duidelijk is wanneer het hoger beroep in de zaak 26Largo behandeld wordt.

"Als er nog allerlei wensen voor onderzoeken komen van alle verdachten, gaan we waarschijnlijk diep 2026 in", aldus de raadsvrouw tegen RTV Oost.

Satudarah

In 2018, zo'n 28 jaar nadat B. en acht anderen Satudarah hadden opgericht, werd de motorclub verboden. De club was volgens de rechter door allerlei criminele activiteiten "een gevaar voor de openbare orde".

De Landelijke Recherche startte enkele jaren later een nieuw onderzoek naar de motorclub. Dit vanwege een tipgever, die stelde dat de bestuursleden van Satudarah nog altijd de actieve leiders waren. En dat er ook nog steeds criminele activiteiten - grootschalige drugshandel - plaatsvonden.

Op een later moment konden de opsporingsdiensten bovendien meelezen met de berichtendienst Exclu. Dat zou genoeg bewijsmateriaal hebben opgeleverd om tot aanhoudingen over te gaan.

Misdaad
  • RTV Oost, Crimesite
  • NL Beeld / Patrick van Emst