/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F03%2Fwx1LZYYzbcwVi91743062248.png)
Een herinnering die jaren later bovenkomt
In eerste instantie verklaarde de dochter van Boon dat haar moeder die avond in 2016 zelf de woning verliet. Ze was toen pas 7 jaar oud. Nu ze wat ouder is, heeft ze haar verklaring aangepast. Ze zegt nu dat ze zag hoe haar vader haar moeder wurgde en dat ze stikgeluiden hoorde. Lange tijd dacht ze dat dit slechts een droom was, maar door gesprekken met haar oudere zus kwam de herinnering weer boven.
De rechtbank staat nu voor een complexe uitdaging: hoe weeg je een getuigenis die jaren later is aangepast? Emeritus hoogleraar Gezinus Wolters, specialist op het gebied van herinneringen, waarschuwt voor de mogelijkheid van een pseudo-herinnering. Hij stelt in de Telegraaf dat de verklaring van de dochter oprecht is, maar mogelijk beïnvloed door therapie, media of gesprekken binnen de familie. Daarom wordt de bewijswaarde als gering beoordeeld.
Hoofdverdachte Robert L.
Het Openbaar Ministerie blijft ervan overtuigd dat L. verantwoordelijk is voor de dood van Susanna Boon, ook zonder de verklaring van hun dochter. Alternatieve scenario’s, zoals zelfmoord of een ongeluk, zijn onderzocht en verworpen. Het OM eist 14 jaar cel.
Het gedrag van L. na de verdwijning van Boon roept vragen op. Hij trok al snel in bij een nieuwe partner in Boons woning, probeerde een vuurwapen aan te schaffen en verwijderde bestanden van haar laptop. Op de dag na haar verdwijning stond zijn telefoon urenlang uit. Slachtofferadvocaat Richard Korver stelt dat dit alles wijst op schuld.
Twijfels en loyaliteitsconflict
Aan de andere kant wijst de verdediging op eerdere oordelen van de rechtbank en het hof: er was onvoldoende bewijs om L. vast te houden. De nieuwe verklaring van de dochter is het enige nieuwe element in de zaak. L.’s advocaat stelt dat haar herinnering onbetrouwbaar is en mogelijk beïnvloed door externe factoren. De rechtbank heeft daarom ingestemd met aanvullend onderzoek naar de verklaring.
Rosanna, de oudste dochter van Boon, hoopt op gerechtigheid. "Mijn zusje en ik hebben in het verleden nooit over mijn moeder gesproken. Dat is omdat haar vader hoofdverdachte is en ik het heel moeilijk vond om met haar erover te spreken", vertelt ze aan Hart van Nederland. Toen ze met haar zusje ging praten over hoe haar moeder was overleden, besefte deze dat haar herinnering mogelijk geen droom was, maar werkelijkheid.
Op 22 april doet de rechtbank uitspraak in deze zaak.
- De Telegraaf, Hart van Nederland
- Politie