/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F03%2FGPFGKV0OzNLNcH1742978002.jpg)
Foto hierboven ter illustratie.
Het is voor patiënten niet langer toegestaan om te roken, zowel binnen de kliniek als daarbuiten. Het rookverbod houdt ook in dat tijdens begeleid verlof geen peukje meer mag worden opgestoken, zo schrijft de NOS.
Patiënten vochten verbod aan
Niet iedereen was blij met dit verbod. Twee patiënten voelden zich gedwongen om te stoppen met roken en stapten naar de beklagcommissie. Zij kregen aanvankelijk gelijk, omdat een rookverbod op de eigen kamer en in de open lucht volgens de commissie in strijd is met de grondwet. Het zou een ernstige inbreuk zijn op de persoonlijke levenssfeer en het zelfbeschikkingsrecht van de patiënten.
De Mesdagkliniek liet het hier echter niet bij zitten en ging in beroep bij de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). De RSJ stelde de kliniek in het gelijk en oordeelde dat het rookverbod mag blijven staan. "Roken is geen grondrecht, maar een hardnekkige verslaving", aldus de RSJ. Bovendien kan het schadelijk zijn voor de gezondheid van anderen.
Gezondheid en veiligheid
Claudia van Bruggen, medebestuurder bij de Mesdagkliniek, benadrukt het belang van de gezondheid van medewerkers en medepatiënten. Behandelaars moeten op onverwachte momenten een kamer kunnen betreden zonder blootgesteld te worden aan rook.
Daarnaast heeft roken invloed op medicatiegebruik en andere verslavingen van patiënten. Ook de brandveiligheid speelde een rol bij het invoeren van het rookverbod. Van Bruggen is dan ook opgelucht dat het verbod van kracht blijft en benadrukt dat het zorgvuldig is getoetst.
Stoppen met begeleiding
De komende tijd zullen behandelaars met rokende patiënten in gesprek gaan om hen te begeleiden bij het stoppen. Dit gebeurt met een individueel programma voor elke patiënt. Patiënten die na deze voorbereidende periode toch betrapt worden op roken, zullen hierop worden aangesproken. Bij herhaling wordt gekeken welke verdere stappen nodig zijn.
- NOS, RTV Noord
- Adobe Stock