Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Steeds meer mannen vrezen valse beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag

Mannen worden steeds banger om onterecht beschuldigd te worden van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat meldt het AD op basis van de jaarlijkse Publieksmonitor.

Steeds meer mannen vrezen valse beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag

Foto hierboven ter illustratie.

Volgens regeringscommissaris grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, Mariëtte Hamer, leidt de toenemende aandacht voor dit onderwerp ook tot onzekerheid bij sommige mannen.

"Dat had ik ook voorspeld toen we begonnen. Veel mannen zeggen: 'Ik ga niet meer alleen met een vrouw in de lift.' Als ik dan vraag: 'Waar ben je bang voor?' antwoorden ze dat ze niet bang zijn dat die vrouw hen gaat bespringen, maar wel dat ze valselijk worden beschuldigd", vertelt Hamer aan het AD. In werkelijkheid komt het echter zelden voor dat mannen valselijk beschuldigd worden via een aangifte.

De cijfers

Uit de meest recente Publieksmonitor blijkt dat in 2024 ruim 1,7 miljoen Nederlanders van 16 jaar en ouder te maken kregen met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dit varieert van seksueel getinte opmerkingen tot ongewenste aanrakingen en seks tegen de wil. De problemen doen zich overal voor: op de werkvloer, in het uitgaansleven, online en in huiselijke kring.

Tegelijkertijd zegt slechts één op de tien mensen zelf ooit grensoverschrijdend gedrag te hebben vertoond. Dit wringt, want zes op de tien vrouwen en twee op de tien mannen geven aan slachtoffer te zijn geweest. Veel Nederlanders denken simpelweg niet na over hoe hun gedrag overkomt op anderen.

Flirten of risico lopen?

Maar waar ligt dan de grens tussen flirten en grensoverschrijdend gedrag? En hoe voorkom je misverstanden? Hamer benadrukt dat het niet de bedoeling is dat mensen sociale interacties gaan vermijden.

"De oplossing is niet dat we niet meer flirten, geen complimenten meer geven of contact vermijden. Dat zou zonde zijn. Het gaat erom dat je bedenkt of wat je zegt en doet ook leuk is voor de ander. Dat je luistert naar elkaar, elkaar niet ongewenst aanraakt en let op hoe de ander reageert, en dit bij twijfel checkt. Er kan nog steeds heel veel, zolang je het allebei leuk vindt", aldus Hamer aan het AD.

Nieuws
  • AD
  • Adobe Stock