/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F03%2F61MiLS72sLpikq1742551642.jpg)
*Op de foto: Arnold Schwarzenegger in Commando.
The Terminator & de drenkeling
Bodybuilder. Actieheld. Politicus. Terminator. Oostenrijker. Veel heldhaftiger dan Arnold Schwarzenegger wordt het gewoon niet. Zo’n gozer wil je in de buurt hebben zodra er stront aan de knikker is. Vraag dat maar aan de vakantieganger die twintig jaar geleden aan de dood ontsnapte in Hawaii, toen ‘Arnie’ hem als een hulpeloos hondje zag spartelen in de zee.
De filmster was met zijn gezinnetje aan het chillen, toen hij op zo’n 400 meter uit de kust de zwemmer zag worstelen in het water. Daarop greep de toen 56-jarige Terminator het dichtstbijzijnde bodyboard van een strandligger, sprak de gevleugelde woorden “I’ll be back” en zwom pijlsnel richting de drenkeling. “Ik vroeg aan die vent wat hem mankeerde en hij zei dat hij krampen over zijn hele lichaam had,” blikte de nu 77-jarige held later terug.
De acteur trotseerde een pittig stukje oceaan, met aan zijn arm een overmoedige vakantieganger die volledig in shock was. “Ik legde hem vervolgens op het strand en zei dat hij zich een beetje moest ontspannen. Ik merkte dat hij erg uit vorm was. Hij vertelde me dat hij al twee jaar geen enkele lichamelijke oefening had gedaan.” Heb je net een verkeerde aan Arnie. Het was hoe dan ook een onvergetelijke ervaring. “Het was overweldigend om gered te worden door de Terminator”, aldus de overlevende.

The Fast & The Furious, maar dan echt
Het is nauwelijks voor te stellen, maar The Fast & The Furious was ooit nog maar één film. Dat was een kwart eeuw geleden. Sterspeler Vin Diesel had voor het eerst kennisgemaakt met rondvliegende auto-onderdelen en vlammende uitlaatgassen, toen hij zich een jaar later in een levensechte filmscène terugvond.
Zonder met zijn ogen te knipperen sprong Vin Diesel van zijn motor, snelde naar de plek des onheils en sleurde eigenhandig een heel gezin uit een brandende auto
De beroemde kleerkast scheurde in 2002 met zijn motor door Hollywood toen hij plots een dramatisch auto-ongeluk voor zijn neus zag plaatsvinden. Zonder met zijn ogen te knipperen sprong Diesel van zijn motor, snelde naar de plek des onheils en sleurde eigenhandig een heel gezin uit een brandende auto. Niet veel later vloog de hele auto in de fik. Niemand raakte gewond en het stuntwerk in de vervolgdelen van de Fast-reeks waren ineens een stuk geloofwaardiger.

Laurence Fishburne & het drijfzand-debacle
Verdrinken, verbranden, van een klif afvallen: uiterst vervelende manieren om de pijp uit te gaan, maar nog lang niet zo hels als de moeder der nare doden: in het drijfzand. Langzaam wegzakken in slijmerig zandmodder. Eerst je benen, dan je armen, dan je mond en je keel, dan je ogen en dan dood. Het overkwam bijna de acteur Emilio Estevez, onder meer bekend van de cultfilm The Breakfast Club, en wel tijdens de opnames van Apocalypse Now op de Filippijnen.
Zijn collega-acteur Laurence Fishburne redde hem ternauwernood uit deze benarde situatie. “Ik stond op een boot en naderde de kust,” zei de toen 14-jarige Estevez over het incident. “Ik sprong eruit om het laatste stukje te helpen duwen en kwam in drijfzand terecht. Ik was aan het zinken, en ik zag Laurence Fishburne naar mij kijken. Hij riep: Pak mijn hand! En toen trok hij me terug op de boot. Sindsdien zijn we met elkaar verbonden.” Emilio's vader Martin Sheen, die de hoofdrol speelde in de oorlogsklassieker, hoorde pas tientallen jaren later over deze bijna-doodervaring. “Ik heb meneer Fishburne direct gebeld om hem te bedanken voor het redden van het leven van mijn zoon.”

Michael Rapaport & de vliegtuigspringer
Stel je voor: je zit in het vliegtuig, kijkt een beetje om je heen en je ziet ineens een medepassagier naar de nooddeur rennen. Die vent begint vervolgens als een bezetene aan die hendel te trekken. De stewardessen hebben niks in de gaten. Als die deur openvliegt, ben je natuurlijk snel op de grond, maar kun je het niet meer navertellen. Wat doe je? Michael Rapaport hoefde daar in 2018 niet lang over na te denken.

Het bizarre scenario werd werkelijkheid voor de Prison Break-acteur tijdens zijn American Airlines-vlucht van Houston naar Los Angeles. “Ik stond op uit mijn stoel, half slapend, met mijn koptelefoon nog op mijn hoofd, legde mijn hand op de schouder van die gast en zei: Wat the fuck ben jij aan het doen? Hij had nog steeds twee handen aan die fucking hendel,” aldus Rapaport in zijn eigen podcast. “Ik vroeg het drie keer, steeds luider: Waar de fuck ben jij mee bezig? Ik drukte hem toen tegen de stoel ernaast. Die vent verzette zich niet, maar bleef wel naar die fucking hendel reiken. Dit gebeurde allemaal in ongeveer 45 seconden.” Met de hulp van zijn medepassagiers weet de acteur uiteindelijk de zwaar verwarde man op te sluiten in de wc. Eenmaal op de grond werd Rapaport gebombardeerd tot nationale held. “Ik werd ‘de witte Wesley Snipes’ en het H-woord genoemd. Ik beschouw mezelf liever als een gewone man die ongewone dingen doet.”
Tom Cruise & de dodelijke helikopter
Tom Cruise kennen we natuurlijk als de onbreekbare spion uit de Mission Impossible-films, de heldhaftige straaljagerpiloot uit Top Gun en, vooruit, als viespeuk uit Eyes Wide Shut. Maar wist u ook dat deze onvervalste actiebikkel zichzelf al talloze keren bewees als real life hero? In 1998 redde de Hollywood-veteraan ene Rita Simmonds in hartje Londen, toen zij bruut werd overvallen door twee mannen. De vrouw schreeuwde de hele buurt bij elkaar en Cruise, toevallige passant, hoorde dat.

Met de bravoure van filmheld Ethan Hawke rende hij op Simmonds’ belagers af, die wegrenden alsof ze een spook hadden gezien. Het was niet zijn eerste en ook niet zijn laatste heldendaad. Cruise schoot ook al een vrouw uit Santa Monica te hulp na een aanrijding, bevrijdde een heel gezin uit een brandende boot in Zuid-Frankrijk en redde ooit een man van een zekere dood toen die was gevallen en bijna werd verpletterd door Cruise’s paparazzi.
Ook wist de 62-jarige New Yorker in 1988 een gruwelijke dood te voorkomen op de filmset van Cocktail. Dit had alles te maken met de wieken van een helikopter. “Cruise en zijn tegenspeelster Elizabeth Shue reden paard op het strand,” blikte cameraman Bill Bennett terug in de Facebookgroep Crew Stories, waar crewleden van films en tv-series knotsgekke verhalen delen. “We filmden de scène vanuit een helikopter en de acteurs konden hun scène enkel terugkijken via een monitor in die helikopter. Daarom moest de helikopter om de paar minuten aan de grond gezet worden. De motor bleef op die momenten draaien. Als je met helikopters werkt, moet je weten dat de achterkant dodelijk is. De draaimotor is onzichtbaar wanneer hij aan het draaien is, en als je er tegenaan loopt, zal hij je onmiddellijk doden.” Je voelt ‘m al aankomen…

“Nadat we voor de tweede of de derde keer geland waren, kwamen Tom en Elizabeth naar ons toe,” vervolgt Bennett. “Ik opende de zijdeur van de helikopter en ze leunden naar binnen om het shot op de monitor te bekijken. De regisseur gaf hen een paar aanwijzingen, waarop een opgewonden Elizabeth plots wegliep, richting de achterkant van de helikopter. Ik was vastgegespt, dus ik kon zelf niets doen, maar ik leunde naar buiten en riep: Stop! Tom Cruise zag meteen het gevaar. Hij sprong achter haar aan, maar kon enkel haar been vastgrijpen. Ze viel op de grond en hij rolde bovenop haar.” Shue lande op een steenworp afstand van de dodelijke propeller. “Je kon de kwaadheid op haar gezicht zien terwijl ze schreeuwde: Waarom deed je dat? Maar toen wees hij naar de draaimotor en schreeuwde hij dat ze bijna dood was geweest. Ze werd lijkbleek en hij trok haar weg van de helikopter. Tom heeft toen echt haar leven gered.”
Harrison Ford & de uitgedroogde wandelaar
Barry Atsma gaat in zijn vrije tijd graag rolschaatsen. Jeroen Krabbé doet aan schilderen. De hobby van Harrison Ford? Mensenlevens redden in zijn eigen helikopter. Welkom in Amerika. De echte Indiana Jones kreeg al op jonge leeftijd zijn eerste vliegles en toen hij eenmaal rijk en beroemd was schafte hij zeven sportvliegtuigen en een helikopter aan. Die heli kwam in de zomer van 2000 aardig van pas, toen Ford tijdens een vluchtje boven Wyoming melding kreeg van een uitgedroogde wandelaar in levensnood.

Ford manoeuvreerde zijn Bell 407 naar de voet van de Amerikaanse Tafelberg, waar hij de zwaar verzwakte, 20-jarige wandelaar oppikte, naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis vervoerde en daarmee de man van een gewisse dood redde. De gelukkige was dankbaar, maar ook een beetje genegeerd. “Ik kan nog steeds niet geloven dat ik heb gekotst in de helikopter van Harrison Ford”. Een jaar later was Ford trouwens weer de held toen hij, wederom met zijn helikopter, een 13-jarige en ernstig verdwaalde padvinder redde uit het gigantische Yellowstone National Park. “Zijn vriendjes vroegen hem allemaal of hij een handtekening van Harrison had gekregen,” zei de moeder achteraf. “Dat kreeg hij niet. Hij kreeg een knuffel. Veel beter dan een handtekening.”
Danny DeVito: de zuigende redder in nood
Basic Instinct, Wall Street, Fatal Attraction. Zonder Danny DeVito hadden deze filmklassiekers nooit bestaan. De man die de hoofdrol vertolkte in deze films, Michael Douglas, was er in 1984 bijna geweest. Maar zijn kleine collega redde zijn leven. Door aan zijn hand te zuigen.
'Ik heb altijd gehoord dat het beste wat je kan doen, is het gif eruit zuigen. Ik zei tegen Michael: het is maar goed dat je niet in je ballen gebeten bent...'
Het gebeurde allemaal op de filmset van Romancing the Stone. “We waren in Mexico op een heel ruige plek,” blikte DeVito in 2018 terug in een talkshow. “Op de set kwam een vent aan met een pick-up truck, en die had slangen bij zich. Ik ben zelf bang voor slangen, dus ik kwam niet in de buurt. Maar Michael hing de hot shot uit dus die pakt een van die slangen. Ik riep nog zo: Dat is een slang, dat ding kan je bijten, man! En toen werd hij dus in z’n hand gebeten.” DeVito bleef cool. “Ik heb altijd gehoord dat het beste wat je kan doen, is het gif eruit zuigen. Dus dat heb ik gedaan. Ik zei nog tegen hem: Het is maar goed dat je niet in je ballen gebeten bent, want dan was je nu dood geweest.”

Steve Buscemi: de acteur & de brandweerman
Lang voordat hij slinkse misdadigers, gluiperige oplichters en geniepige gangsters portretteerde in films als Reservoir Dogs, Pulp Fiction en Desperado, was Steve Buscemi een brandweerman in New York. In 1976 haalde hij op 18-jarige leeftijd zijn brevet bij de New York City Fire Department, om vervolgens vier jaar lang daadwerkelijk branden te blussen in de wijk Little Italy.
Na zijn doorbraak in Hollywood hing hij zijn spuithaspel aan de wilgen, totdat er op 11 september 2001 weer een acute reden was om in zijn oude rol te stappen. “Ik was depressief, ik was angstig, ik kon geen eenvoudige beslissing nemen,” zei Buscemi over het moment dat hij van de WTC-aanslagen vernam. Daarop meldde de acteur zich bij zijn oude brandweerkazerne, waar zijn oude collega’s de Hollywood-ster aanvankelijk vreemd aankeken.

“Ze waren een beetje achterdochtig, maar ik heb die dag met ze samengewerkt.” Samen met zijn oude makkers zocht de New Yorker vijf dagen lang naar overlevenden in het puin. “Het was een voorrecht om dit te mogen doen,” zei hij daar achteraf over. “Het was geweldig om contact te maken met de mensen op de brandweerkazerne en met een aantal jongens met wie ik had samengewerkt.” Toch was de nasleep heviger dan hij had verwacht.

“Ik was daar maar vijf dagen, maar toen ik ermee stopte en mijn gewone leven weer probeerde te leiden, was dat echt heel moeilijk. Als ik nu nog over die dag praat, word ik direct weer teruggeslingerd,” aldus Buscemi in 2023. Op de Facebook-pagina Brotherhood of Fire kreeg hij veel dankbetuigingen van zijn ex-collega’s. Ze zijn hem eeuwig dankbaar. “Veel mensen weten dat hij een acteur is en dat zijn naam Steve Buscemi is. Wat heel weinig mensen beseffen is dat hij ooit een van de dappersten van New York was.”
Clint Eastwood & het dodelijke blokje kaas
Clint Eastwood heeft veel gedaan voor de fictieve wereld. Als Dirty Harry rekende hij af met de psychopathische seriemoordenaar Scorpion en als The Good schoot hij The Bad & The Ugly aan gort. In het echte leven zijn de heldendaden van deze legende een tikkeltje bescheidener, maar daarom niet minder heldhaftig. Tien jaar geleden liep Eastwood rond op een golftoernooi in Californië toen de ceo van het evenement, Steve John, ineens rare geluiden begon te produceren. De oorzaak: een stukje kaas in zijn keel. Kan de beste overkomen. De 83-jarige Eastwood was, zoals wij ‘m kennen, de meest alerte en twijfelde geen seconde. De acteur greep John vast, tilde hem met een spectaculaire ‘Heimlich-manoeuvre’ driemaal in de lucht en redde de dag én de golfbaas.

Gerard Butler & Baywatch in Schotland
Nog voordat Gerard Butler een filmheld werd, was hij al een echte held. De opnames voor zijn eerste film, Mrs Brown uit 1997, zaten er nét op toen de Schot zichzelf even wilde belonen met een welverdiende picknick op het terrein van Taymouth Castle, een van de filmdecors in de Schotse Hooglanden. Alles was koek en ei, totdat Butler ineens in de verte een ijzige gil hoorde.

De toen 26-jarige acteur sprong op en haastte zich naar de nabijgelegen rivier, waar hij de 14-jarig Daniel Smith aantrof. Butler dook in het water bracht het spartelende jochie veilig naar de oever, waar de jongen mond-op-mondbeademing kreeg van een Spaanse toerist. Smith kon het navertellen en hield contact met zijn reddende engel. Sterker nog: twintig jaar later sprak Butler op de bruiloft van Smith. En dat wilde de steracteur goed doen ook.
“Ik ben zo perfectionistisch dat ik vijf speeches heb gehouden. Een grappige, een ontroerende en een behoorlijk smerige. Ik zei: Ik heb het gevoel dat ik erbij ben geweest op de belangrijkste momenten van je leven: ik was erbij op de dag dat je bijna verdronk en nu ben ik hier voor je bruiloft. De onderscheiding van de Royal Humane Society die Butler voor zijn heldendaad ontving vond hij zelf een tikkeltje overdreven. “Ik zou mezelf geen held noemen. Ik handelde gewoon instinctief. Toen ik hem op het droge bracht, was hij levenloos. Ik ben gewoon blij dat het nu goed met hem gaat.”
Online onbeperkt lezen en Panorama thuisbezorgd?
Abonneer nu en profiteer!
Probeer direct- ANP, NL Beeld E.A.