Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Xtc-koning Peter 'De Dikke' van D. (68) sluit deal met justitie

Ooit stond Peter 'De Dikke' van D. aan de top van de Nederlandse xtc-handel, maar sinds zijn arrestatie in 2019 zit hij vast. De beruchte Schinveldse pillenkoning heeft nu procesafspraken gemaakt met justitie.

Xtc-koning Peter 'De Dikke' van D. sluit deal met justitie

De rechtbank moet de overeenkomst nog goedkeuren, maar als alles doorgaat, belandt 'De Dikke' voor 3 jaar achter de tralies. Ook zal hij dan een boete van 100.000 euro moeten betalen. Zo schrijft L1 Nieuws.

Jarenlange juridische strijd

De zaak tegen Van D. sleept al jaren voort. Hij werd in 2019 gearresteerd, maar het proces liep vertraging op door een wrakingsverzoek van zijn advocaten. Zij vonden dat de rechters bevooroordeeld waren en kregen hun zin. Hierdoor moest de zaak weer helemaal overnieuw beginnen.

Pas nu lijkt er een einde in zicht. Woensdag kwamen justitie en de verdediging tot een akkoord over de strafmaat. "Het zou wat ons betreft nog wat lager mogen, maar redelijk is het wel. Mocht de rechtbank iets anders vinden, zal de zaak toch nog behandeld moeten worden, maar daar ga ik niet van uit", aldus de advocaat van Van D., Arthur Vonken.

De opkomst en ondergang van een pillenkoning

Van D. stond in de jaren tachtig aan de wieg van de Nederlandse xtc-productie, samen met zijn compagnon Robbie 'de Kerstman' van L. Zijn netwerk strekte zich uit over meerdere landen, en hij wist jarenlang uit handen van de politie te blijven. Totdat hij werd gepakt via de gekraakte berichtendienst Sky ECC.

Op basis van onderschepte berichten hield de politie de villa van Van D. in Schinveld nauwlettend in de gaten. Tijdens een controle werd 600 kilo MAPA in een voertuig aangetroffen – een cruciale grondstof voor amfetamineproductie. Daarnaast wordt Van D. verdacht van de handel in een grote hoeveelheid cocaïne en het smokkelen van 60 kilo hasj uit Spanje. Justitie eiste aanvankelijk 5 jaar celstraf, maar door de gemaakte deal is dat teruggebracht naar 3 jaar.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak over de deal.

Misdaad
  • L1 Nieuws
  • Adobe Stock