/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F03%2F4HBUzwWISnzK0C1742308103.png)
Dit besluit komt na langdurige druk van het Openbaar Ministerie en maar liefst 20 aangiftes van bekende Nederlanders en Kamerleden. Cyberexperts zien dit als een belangrijke doorbraak in de strijd tegen online seksueel misbruik. Toch blijven zorgen bestaan over de wereldwijde beschikbaarheid van de site en het gemak waarmee gebruikers deze via een VPN kunnen bereiken.
Doorbraak in strijd tegen deepfake-misbruik
De beslissing om MrDeepFakes in Nederland te blokkeren volgt op een onderzoek van het AD, dat vorig jaar onthulde hoe de gezichten van minstens zeventig bekende Nederlanders met behulp van kunstmatige intelligentie op de lichamen van pornoacteurs waren gemonteerd. Onder de slachtoffers bevinden zich onder anderen presentatoren Olcay Gulsen, Hélène Hendriks, burgemeester Sharon Dijksma en oud-politiewoordvoerder Ellie Lust.
Het Openbaar Ministerie stelde een onderzoek in en voerde een huiszoeking uit. Uiteindelijk werd MrDeepFakes onder grote druk gedwongen zijn servers te verwijderen uit Nederland, waardoor Nederlandse IP-adressen de website niet langer kunnen bezoeken. Dat meldt het AD.
De deepfake-community
Met ruim 650.000 leden, waaronder een betalend publiek, is MrDeepFakes een lucratieve online marktplaats voor seksuele deepfakes. Volgens onderzoekscollectief Bellingcat zijn de video’s in totaal meer dan twee miljard keer bekeken.
Nederlandse deepfake-video’s trokken maar liefst honderdduizenden kijkers. Ook stonden de reacties vol met gebruikers die de makers aanmoedigden en nieuwe slachtoffers suggereerden.
Slachtoffers
Hoewel de blokkade in Nederland een belangrijke stap is, benadrukken slachtoffers en juridisch experts dat de strijd nog niet gestreden is. Advocaat Otto Volgenant van Boekx Advocaten, die slachtoffers bijstaat, stelt dat de website volledig offline gehaald zou moeten worden. "Dit is geen echte oplossing voor de slachtoffers. Een gratis VPN-app is in één minuut geïnstalleerd. De gebruikers van deze website weten dat heus ook wel. Natuurlijk is dit nieuws, maar de slachtoffers staan nog steeds in de kou", zegt Volgenant tegen het AD.
Ook BN’ers die aangifte deden blijven sceptisch. Olcay Gulsen benadrukte in talkshow Sophie & Jeroen het belang van strengere regelgeving: "Nu zijn het tien of twintig BN’ers, maar het gebeurt op veel grotere schaal met normale burgers. Daar moeten we voor waken, dat mensen op hele jonge leeftijd op deze manier misbruikt worden en op lange termijn schade daarvan ondervinden."
BBB-leider Caroline van der Plas, eveneens slachtoffer, noemde haar aanwezigheid op de site 'digitale verkrachting'. "Ik heb twee zoons en een moeder, die worden er ook op aangesproken. Die schrikken zich kapot. Mijn moeder is 85, die schrikt zich te pletter", zei ze in een interview bij Humberto.
- AD
- Adobe Stock