/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F03%2Ftmwt7naUVK8S891742226495.jpg)
Foto hierboven ter illustratie.
Michael Garcia reed op 8 februari 2020 door de drive-in van Starbucks in Los Angeles om drie theeën te bestellen. Maar toen hij de bekers aangereikt kreeg, bleek een deksel niet goed vast te zitten. De thee viel om, gevolgd door een tweede beker, waardoor bijna een liter kokendhete vloeistof over zijn schoot stroomde.
Blijvende schade
Volgens gerechtelijke documenten liep Garcia ernstige verwondingen op in zijn liesstreek. Hij onderging twee huidtransplantaties en kampt nog steeds met helse pijnen. Alsof dat nog niet genoeg was, constateerden artsen een verlammende zenuwschade, waardoor zijn geslachtsdeel blijvend is aangetast, meldt CNN.
De jury vond Starbucks schuldig aan nalatigheid en kende Garcia een schadevergoeding van maar liefst 50 miljoen dollar toe.
Starbucks: 'Buitensporig bedrag'
De koffieketen reageerde geschokt op de uitspraak en noemt het bedrag 'buitensporig'. Het bedrijf zegt mee te leven met Garcia, maar blijft erbij dat de schadevergoeding buiten proporties is. Starbucks heeft dan ook aangekondigd in hoger beroep te gaan.
Dit incident doet denken aan de beroemde McDonald's-koffiezaak uit 1992, waarin een vrouw miljoenen kreeg nadat ze zich had verbrand aan een te hete kop koffie. In Amerika blijken hete dranken dus niet alleen gevaarlijk, maar ook een juridische goudmijn.
Waarom zulke hoge claims in de VS?
Dat schadeclaims in de VS zo hoog oplopen, heeft meerdere oorzaken. In de VS spelen jury’s een cruciale rol bij het toekennen van schadevergoedingen, omdat zij worden gezien als vertegenwoordigers van de samenleving. Daarnaast kent de VS het principe van een civiele boete: een extra geldstraf die bedrijven bovenop de schadevergoeding moeten betalen als bestraffing voor nalatigheid. Dit schrijft Mr.
Ook de Amerikaanse claimcultuur draagt hieraan bij. Amerikanen stappen sneller naar de rechter om bedrijven en individuen aansprakelijk te stellen. Dit komt mede door het beperkte sociale vangnet: hoge medische kosten, torenhoge studieleningen en werkverlies kunnen enorme financiële gevolgen hebben. Een schadevergoeding is in de VS dan ook niet alleen bedoeld als compensatie, maar vaak ook als financieel vangnet.
- CNN, Mr.
- Adobe Stock
- ABC7