/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F03%2Fp2jSPOTCcXfx5p1741770524.jpg)
Toen Brand vorige week in gesprek met De Telegraaf zijn ontdekking wereldkundig maakte, rolde direct alweer de eerste smeuïge anekdote van zijn tong. Volgens hem was het in 1974 een van de schoonmaaksters van het Poolse nationale museum in Gdansk, waar het schilderij (een afbeelding van een boerenvrouw) destijds hing, die ontdekte dat het werk gestolen was. Ze stootte per ongeluk de lijst met het schilderij van de muur. “Vervolgens kwam de curator er tot zijn schrik achter dat het kunstwerk helemaal niet meer in de lijst zat. Het was vervangen door een foto van het schilderij die uit een tijdschrift was geknipt.”
Vijftig jaar lang was het een raadsel waar het schilderij was gebleven. Een tip van een redacteur van Vind, een magazine over kunst en antiek, zette Brand uiteindelijk op het spoor. Nadat Vind een artikel had gepubliceerd over een tentoonstelling in het Museum Gouda, stuitte de redacteur op een bericht op een Poolse website over de gestolen Brueghel, dat verdacht veel leek op het werk in Gouda. Omdat er meerdere versies van het schilderij bestaan, besloot de redacteur Brand in te lichten. Hij heeft een indrukwekkend trackrecord als het gaat om het terughalen van gestolen kunst.
“Ik heb uitgebreid onderzoek in archieven en de database van gestolen kunst van Interpol gedaan. Zodoende kwam ik tot de conclusie dat het schilderij in Gouda hetzelfde werk is als de gestolen Brueghel uit Gdansk,” ontdekte Brand. Museum Gouda had het schilderij nietsvermoedend in bruikleen. Hoe het precies in Nederland is terechtgekomen, blijft een mysterie. Maar dat zal Brand binnenkort vast ook wel weer oplossen.