/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F03%2F04zK5V0buyhaJ41741696333.jpg)
Den Driesch is volgens het Limburgse L1 "een prestigieuze stadscamping" in het hartje van Valkenburg, die in 2021 in het bezit kwam van de Brabantse multimiljonair Peter Gillis. Echter bleek het een complete miskoop, aangezien de Massa is Kassa-man het park nooit heeft mogen openen. Vandaag dat hij het nu van de hand doet, meldt L1.
Waarom Gillis de deuren van de camping nooit open heeft mogen slingeren? Simpel gezegd: de gemeente vertrouwde de boel voor geen cent. De ondernemer moest een bibop-onderzoek ondergaan, maar kwam daar niet doorheen.
'Witwascamping' verkregen met 'dubieuze financiering'
Met de wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (bibop) test de lokale overheid wat de risico's zijn bij het afgeven van een vergunning. Mochten de ambtenaren het idee hebben dat er "een ernstig gevaar dreigt dat bijvoorbeeld een vergunning wordt misbruikt", kan een vergunning worden ingetrokken. Of hij wordt überhaupt niet afgegeven. Dat tweede was het geval bij Den Diesch in Valkenburg, voornamelijk omdat er vermoedens waren van witwassen.
Twee keer probeerde Gillis een exploitatievergunning te krijgen. Eén keer onder zijn eigen naam, een tweede keer via een tussenpersoon. Beide keren werd de vergunning afgewezen. Vandaar dat de camping al jaren leegstaat.
"Het is een fraaie locatie, verkregen met dubieuze financiering, aldus de burgemeester van Valkenburg tegen L1. "Dan kun je daar als overheid uiteraard niet aan meewerken. Maar het eigendom is van iemand waar je verder geen zeggenschap over hebt."
De nieuwe eigenaar is volgens het Brabants Dagblad de Friese ondernemer Taeke Dijkstra.
Andere parken ook verkocht
Gillis had de afgelopen jaren veel problemen met zijn Nederlandse campings. Veel parken kregen geen horeca-vergunning en park Prinsenmeer kreeg geen exploitatievergunning. De reden daarvoor zijn allerlei verdenkingen tegen de Babander, die zich volgens justitie mogelijk schuldig heeft gemaakt aan belastingfraude via zijn parken. Hij zou bijvoorbeeld een deel van het geld van de huurders cash in het handje hebben ontvangen. Ook woonden er mensen illegaal op de parken.
Tegen Gillis is begin dit jaar 2 jaar celstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk geëist, plus geldboetes die bij elkaar opgeteld bijna 600.000 euro tellen. Ook wil justitie dat Peter de komende twee jaar niet mag ondernemen.
Eerder al droeg de Brabander het beheer van zijn negen Oostappen-parken al over aan iemand anders, maar bleef hij wel zelf de eigenaar. Door de aanhoudende ophef en juridische procedures maakte hij echter in februari van dit jaar bekend dat hij alle parken had verkocht. Zijn Belgische parken houdt hij nog wel.
- L1
- NL Beeld / Patrick van Emst