/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F03%2Fin3B4yeFJzK3WA1741621451.png)
In Nederland hebben we de beruchte en gigantische strafzaken 'Marengo' en 'Eris', maar ook in België hebben ze een proces waar alle ogen op gericht zijn. In 'Costa' staan maar liefst 57 personen terecht voor de invoer van 25 ton Zuid-Amerikaanse coke met een straatwaarde van zo'n 3,5 miljard euro. Die drugs werden Europa binnengesmokkeld via de haven van Antwerpen.
Uniek aan de zaak 'Costa' is de hoeveelheid beruchte onderwereldfiguren die terechtstaan. Van een (ex?)Bandidos-man en een voormalig politieagent, tot de zoon van een bekende basketbalspeler/ en een Italiaans-Belgische crminele familie. En ook 'Bolle Jos' wordt gezien als een sleutelfiguur in een drugsnetwerk waarmee miljarden aan coke het land binnen kwamen.
Volgens justitie was er jarenlang sprake van een samenwerking tussen vier grote criminele organisaties die via ladingen hout, schroot en fruit coke smokkelden.
'De Kleine Escobar'
De eerste organisatie zou geleid worden door Tom Bastiaanse en Willy van Mechelen. Bastiaanse alias 'de kleine Escobar van de Kempen' voerde in het verleden auto's in via de haven van Antwerpen. Daar zou hij ook allerlei contacten hebben, die hij gebruikte om grote hoeveelheden coke het land in te smokkelen. Zijn compagnon Van Mechelen is een berucht figuur in de Belgische onderwereld, aangezien 'Nonkel Willy' vroeger politieman. Sterker, Willy was op enig moment adjudant-chef bij de drugssectie van de Antwerpse bewakings- en opsporingsbrigade (BOB). Echter maakte hij op enig moment de overstap naar de onderwereld. Hij was op dat moment al bekend met alle belangrijke figuren binnen het Belgische criminele circuit.
Onderdeel van deze organisatie zouden ook de Nederlanders Bastiaan O. en Berry S. Ook Peter R., Florus W. en Kurt V. zijn, evenals een aantal mensen uit de 'bovenwereld', zo schrijft het Belgische Nieuwsblad.
Aquino
De tweede organisatie zou onder leiding staan van de in Italië geboren Lucio, een van de beruchte Aquino-broers. De Aquino-familie wordt in de Belgische media wel 'De bende van de kletskoppen' of 'de Soprano's aan de Maas' genoemd, omdat verschillende familieleden in het verleden werden veroordeeld voor drugssmokkel, aldus VRT. Lucio heeft volgens justitie al 13 jaar een goedlopende cokelijn tussen Zuid-Amerika en Europa lopen. Hij kreeg naar verluidt hulp van de Albanese Bledar 'Ghost' Seferi en Ibrahim Ozcan.
Bandidos-man Frisson
Een derde organisatie die betrokken zou zijn bij de grootschalige invoer van cocaïne zou aangevoerd worden door Geert Frisson. De Belg is of was een prominent lid van motorclub Bandidos. Er wordt gespeculeerd dat hij de functie van vicevoorzitter vervulde. Dat hij banden heeft of had met de club is trouwens wel te zien, want op zijn gezicht heeft hij de clubnaam laten tatoeëren. Evenals een afbeelding van een Kalasjnikov-geweer, een gigantische boksbeugel en de afkorting ACAB (all cops are bastards).
Ooit eenvoudige tuinman, vandaag cocaïnekoning: Limburger Geert Frisson staat terecht voor grootste drugstransport ooit in ons land. In België kan je enkel nog geld verdienen met criminaliteit. Enkel de zotten werken nog, snuif en vrij je rijk. Sex & drugs https://t.co/lovslTypTt
— Ronny Matthijs (@RonnyMatthijs) March 9, 2025
Frisson was volgens justitie verantwoordelijk voor bijna de helft van de totale 25 ton coke die werd onderschept door de Belgische politie. Een lading van 11,5 ton werd in beslag genomen. Drugs die de Bandidos-man het land in had willen smokkelen, aldus het OM. Een ander vermeend sleutelfiguur binnen deze organisatie zou Rijntjes H. zijn.
'Bolle Jos'
De vierde organisatie is die van niemand minder dan 'Bolle Jos' Leijdekkers, de Nederlandse topcrimineel die al een tijdje bovenaan onze most wanted-lijst staat. De betrokkenheid van deze partij zou beperkt zijn geweest. Wel stelt justitie dat Leijdekkers Nathan Steveniers aanstuurde bij de invoer van partijen coke. Deze Nathan is een zoon van de Belgische basketballegende Jan Willem ‘Willy’ Steveniers, en bovendien kopstuk van de harde kern van de voetbalclub Royal Antwerp.
Opgerold
Samen zouden de organisaties bedrijven en mensen hebben geregeld bij de invoer van tonnen drugs. Daarvoor moesten immers insiders in de haven geregeld worden, evenals bedrijven in Zuid-Amerika en Europa om de drugs te importeren. De boven- en onderwereld raakten volledig met elkaar verwezen, zo lijkt het. De criminele organisaties wisselden middelen en kennis uit, vaak tegen betaling, om de opsporingsdiensten en douane te omzeilen.
Op enig moment kwam de recherche hun oude collega Van Mechelen op het spoor en installeerde afluisterapparatuur in zijn auto. Dat gebeurde in de coronatijd, een periode waarin 'Nonkel Willy' een hoop zaken vanuit zijn bolide regelde. En dus legde hij ongewild de complete structuur van het criminele samenwerkingsverband bloot.
- Europol, Douane