MISDAADCOLUMN: LinkedIn Crime, het onmisbare netwerk voor groei en kansen in de onderwereld
Elke week schrijft misdaadverslaggever Henk Strootman een column over wat hem opvalt in de crimewereld. Deze week: LinkedIn wordt steeds populairder.
Social media zijn niet meer weg te denken. Wat begon als iets dat je gebruikte om vakantiefoto’s en kattenfilmpjes te delen, is uitgegroeid tot een enorme bron van informatie. En van desinformatie ook. Voor misdaadjournalisten zijn deze platforms een goudmijn. Verdachten die in betere tijden een haarscherpe profielfoto hebben gepost (dank daarvoor, blijven doen!) of die zichzelf verraden met stoere filmpjes. Middenstanders die een winkeldief open en bloot exposen op Facebook. Een conflict dat live wordt uitgevochten in Instagram-comments. De digitale wereld kan een waar slagveld zijn en een misstap is daar zo gemaakt. Denk aan de overvaller die zichzelf filmt met een tas vol geld en een tekst als ‘We zijn rijk, bro!’ of de drugsdealer die zijn stack cocaïne subtiel tentoonstelt op Snapchat met een knipoog-emoji erbij.
Naast Facebook en Instagram, waarop mensen dus hun hele hebben en houden delen, is er nog een online wereld die op internet een plaats heeft veroverd: LinkedIn. We kennen het inmiddels allemaal: dat bloedserieuze platform waar iedereen elkaar ophemelt en termen als ‘zin in’, ‘trots’ en ‘nieuwe uitdaging’ je om de oren vliegen. Het is dat wereldje waarin een simpele baanwisseling met veel urgentie wordt aangekondigd, alsof iemand net de Nobelprijs heeft gewonnen of een levensreddend medicijn heeft uitgevonden. Maar ja, je moet wat als je een vage managementfunctie hebt en toch een beetje relevant wilt lijken.
Maar wacht even, wat zien we daar? Wat doen al die politiefunctionarissen tussen de accountmanagers en hr-professionals? Overal klinkt de roep om blauw op straat, maar het meeste blauw lijkt zich in de vergaderkamer te verschuilen. LinkedIn is vergeven van communicatiemedewerkers die zich suf communiceren over... tja, zeg het maar. Een paar minuten scrollen en je krijgt de indruk dat Nederland niet zozeer een politieapparaat heeft, maar een pr-machine vol indrukwekkende, maar onbegrijpelijke functietitels. Tactisch en Operationeel Strategisch Verbindingsadviseur? Teamleader Integrale Veiligheidsconcepten? Strategisch adviseur dienst IM/ICT Politie Diensten Centrum? Ik verzin dit niet.
Het werkt blijkbaar, want ook advocaten en tv-makers zijn inmiddels in de ban van LinkedIn. Dat mag natuurlijk. Maar het heeft ook wel iets treurigs. Want laten we eerlijk zijn: veel mensen hopen stiekem dat hun leidinggevende meekijkt en instemmend een groen vinkje achter hun naam zet. ‘Jansen. Goed bezig.’ Of dat ze met een jubelpost over hun laatste cursus Effectief Leiderschap indruk maken op toekomstige werkgevers. Het platform is een paradepaardje geworden voor schaamteloze zelfpromotie. Iedereen is opeens ‘gepassioneerd’ over hun werk en ‘dankbaar’ voor elke mogelijkheid, ook al gaat het om een zouteloze PowerPoint-presentatie op een slaapverwekkend congres in de bossen bij Lunteren.

Maar als we LinkedIn dan toch zo serieus nemen, waarom dan niet ook een variant voor criminelen? LinkedIn Crime, ik roep maar wat. Onmisbaar netwerk voor groei en kansen in de onderwereld. Met profielsuggesties als ‘Jij kent mogelijk deze topwitwasser’ of ‘Deze hitman heeft recent jouw profiel bekeken.’ En wat te denken van een bericht als: “Na een tijd onder de radar te zijn gebleven, ben ik klaar voor een nieuwe stap. Iemand tips voor een betrouwbare plofkraakpartner?” Natuurlijk moet er ook ruimte zijn voor net vrijgekomen criminelen die zich willen heroriënteren op de arbeidsmarkt. “Ik verruil mijn streepjespak graag voor een streepkostuum, wie helpt me op weg?”
Flauw? Ik geef het toe. Maar wat wel kunnen vaststellen, is dat LinkedIn in z’n huidige vorm zich steeds meer begint te verliezen in opgeblazen functietitels en geforceerde jubelberichten. En daardoor is het ook steeds meer een bron van vermaak, al zal dat niet helemaal de bedoeling zijn geweest van oprichter Reid Hoffman. Misschien wordt het tijd om het platform gewoon maar niet al te serieus meer te nemen. Want of je nu een communicatiemedewerker, advocaat of regisseur bent, op LinkedIn draait het niet om wat je doet, maar vooral om hoe je het presenteert. Net als in de echte wereld.
- Politie