Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Enige vrouwelijke verdachte Drentse goudroof vrijgelaten

Eind januari werd de vrouw opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de goudroof in het Drents Museum, maar inmiddels is ze weer op vrije voeten gesteld.

Goudroof

Maandagochtend 10 maart maakte het OM Noord-Nederland bekend dat de vrouw niet meer vastzit. Wel is ze nog verdachte in de zaak. Dat schrijft de Telegraaf. De drie andere verdachten, de partner van de vrouw en twee andere mannen, blijven nog wel achter slot en grendel. Op 9 mei is de eerste zitting in de zaak rondom de spraakmakende goudroof. De goudschatten, ter waarde van zo'n 5,8 miljoen euro, zijn nog altijd foetsie.

De roof

Een aantal criminelen drongen in de nacht van 24 op 25 januari na een explosie het Drents Museum in Assen binnen. In het museum was op dat moment een Roemeense tentoonstelling over historische goud- en zilverschatten te zien.

Een ideale buit, moeten de dieven gedacht hebben. En ze wisten waarschijnlijk precies wat ze moesten mee graaien die nacht, want in enkele minuten maakten ze drie gouden armbanden en de zeer waardevolle gouden helm van Cotofenesti buit. Daarna gingen ze er als de wiedeweer vandoor. In een nabij gelegen dorpje wisselden ze vervolgens van auto, waarna ze hun eerste vluchtwagen in de hens staken.

De roof was (en is nog steeds) wereldnieuws. Niet alleen vanwege de grote waarde van de historische voorwerpen, maar ook omdat de eigenaar van de stukken, een Roemeens museum, kwaad is op het Drents Museum. Die laatste zou de beveiliging niet op orde hebben gehad en daarom mede schuldig zijn aan de spraakmakende roof. Dat is in ieder geval wat de Roemenen beweren. Volgens het Drents Museum was de beveiliging op orde.

De verdachten

Na de spectaculaire goudroof werd er direct een groot rechercheteam opgericht, die dna-sporen aantrof op achtergelaten spullen in Assen. Enkele dagen later werden er drie verdachten ingerekend in Heerhugowaard: Douglas Chesley Wendersteyt, Bernhard Zeeman en de inmiddels vrijgelaten vrouw.

Ondanks de arrestaties deelde de politie foto's en namen van de twee mannen. Niet omdat ze nog gezocht werden, wat normaal gesproken een reden is voor het delen van zulke informatie, wel omdat de politie denkt dat het bijdraagt in de zoektocht naar de nog altijd verdwenen miljoenenschat.

Op 20 februari werd een vierde verdachte opgepakt. Het gaat om een man uit Obdam, die mogelijk een "faciliterende rol" speelde in de goudroof.

Zowel de verdachte Wedersteyt als zijn vermeende partner in crime Zeeman houdt z'n kaken stijf op elkaar over het misdrijf. De vrouw daarentegen was volgens de Telegraaf wel meewerkend.

Het goud is dus nog steeds verdwenen. Gevreesd wordt dat de armbanden en helm inmiddels omgesmolten zijn. Ook vraagt men zich nog altijd af of de verdachten alleen handelden, of dat er een grotere partij achter zit die de criminelen betaalde om de schatten uit het Drents Museum te stelen.

Misdaad
  • de Telegraaf
  • Adobe Stock