Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Begrafenisondernemer vindt derde been in grafkist na fout van universiteit Antwerpen

Een Belgische begrafenisondernemer deed een wel heel bijzondere ontdekking. Na het ophalen van een lichaam bij de Universiteit van Antwerpen, vond hij tot zijn verbazing een derde been in de grafkist.

Begrafenisondernemer vindt derde been in grafkist

Foto hierboven ter illustratie.

Het lichaam was eerder afgestaan aan de wetenschap en werd opgehaald bij het Antwerps Chirurgisch Training, Anatomie en Onderzoekscentrum (ASTARC) van de Universiteit Antwerpen.

De extra ledemaat bleek niet van de overledene te zijn, maar per ongeluk te zijn meegegeven door de universiteit. De begrafenisondernemer nam meteen contact op met de instelling. Hij schakelde uit voorzorg ook de politie in.

Menselijke fout

Volgens woordvoerder Peter de Meyer van de Universiteit Antwerpen gaat het om een pijnlijke, maar uitzonderlijke vergissing. "Bij het ophalen van het lichaam gebeurde er recent een pijnlijke fout. Bij de stoffelijke resten van één persoon werd ook een been van iemand anders meegegeven, dat voor andere doeleinden moest bewaard worden", laat hij weten aan Het Laatste Nieuws.

De Meyer benadrukt dat het om een menselijke fout gaat en dat er geen opzet in het spel is. Het parket van Antwerpen bevestigde dan ook dat er geen sprake is van een misdrijf. Ze hebben daarom ook besloten de zaak niet verder te onderzoeken.

Universiteit biedt excuses aan

De universiteit betreurt de vergissing en biedt haar excuses aan. "De Universiteit Antwerpen wil zich uitdrukkelijk verontschuldigen voor deze menselijke vergissing. Onze collega’s gaan altijd met heel veel respect om met de lichamen die afgestaan worden aan de wetenschap", stelt De Meyer. "In de toekomst zal er nog preciezer worden gewerkt, om vergissingen uit te sluiten."

De Universiteit Antwerpen verwerkt jaarlijks meer dan honderd lichamen die aan de wetenschap worden geschonken. Deze worden gebruikt voor medisch onderwijs, wetenschappelijk onderzoek en het trainen van nieuwe chirurgische technieken. Normaal gesproken worden de stoffelijke resten na gebruik met zorg teruggegeven aan de nabestaanden voor crematie of begrafenis.

Het blijft voorlopig onduidelijk hoe de fout precies heeft kunnen gebeuren en of er nog verdere gevolgen aan verbonden zijn. De betrokken begrafenisondernemer was niet bereikbaar voor commentaar.

Bizar
  • HLN
  • Adobe Stock