Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Premium

In zijn razernij brengt Shaquiel Liburd (23) de weduwe 'Consie' 26 steekwonden toe

In Moordzaken staan we stil bij opzienbarende misdrijven uit het buitenland. Deze keer reizen we virtueel af naar Saint Kitts & Nevis, een van de meest moorddadige landen ter wereld.

weduwe

Even buiten de hoofdstad, ingeklemd tussen groene heuvels en turquoise water, ligt Conaree Village. Iedereen in het dorp kent Constance Thompson-Gumbs. Zoals zoveel ‘Kittitianen’ heeft de 77-jarige weduwe een winkeltje aan huis. Vooral de kinderen van Conaree zijn verknocht aan ‘Consie’. Op 29 april 2019, rond vijf uur ’s middags, loopt de 11-jarige Andrew, met wat muntjes op zak, naar het winkeltje. Van zijn moeder mag hij wat snoepjes uitzoeken. Maar Consie zit niet op haar gebruikelijke plek op de veranda. Nadat hij haar een paar keer heeft geroepen, neemt Andrew een kijkje door de voordeur. Tot zijn schrik ziet hij dan Consie in een plas bloed liggen. De jongen rent zo snel naar huis dat zijn voeten nauwelijks de grond raken.

De politie is niet veel later ter plaatse met een medische officier. Al kan die niet meer doen dan Consies dood vaststellen. Het huis is volledig overhoop gehaald. De technische recherche doet uitgebreid sporenonderzoek en maakt foto’s van de schoenafdrukken in het bloed.  

Volgens de patholoog is het slachtoffer met ‘razernij’ en ‘wreedheid’ om het leven gebracht. Alle 26 steekwonden zitten in Consies nek en bovenrug, daarbij zijn slagaders geraakt. Er zijn geen verdedigingswonden. De onfortuinlijke weduwe heeft geen schijn van kans gehad tegen haar belager. Is het een gerichte aanval of een uit de hand gelopen beroving?  

Constance Thompson-Gumbs.

In shock

Conaree Village rouwt om hun geliefde ‘Consie’. Haar zes kinderen en vijftien kleinkinderen, die bijna allemaal in het buitenland wonen, reageren met de begrijpelijke verslagenheid. In een verklaring laat premier Timothy Harries weten dat ‘het hele land bedroefd en in shock is’ over de moord. “Wat er ook uit haar tragische dood voortkomt, we moeten ons meer inspannen vrouwen, ouderen, kinderen en andere kwetsbaren in onze samenleving te beschermen.” 

Wie kan deze laffe daad op zijn geweten hebben? Conaree Village en de politie hebben wel een idee… De sporen leiden, letterlijk, naar de plaatselijke delinquent

die bij het slachtoffer in de straat woont. De afdruk in het bloed komt overeen met een schoen in zijn kledingkast. Bovendien staat hij herkenbaar op bewakingsbeelden terwijl hij, met een mes, van Consies woning wegrent. Even later verschijnt hij in nieuwe kleding in beeld. Als klap op de vuurpijl heeft de verdachte het moordwapen, met Consies bloed, in zijn woning laten liggen…

De plek des onheils.

Doodsbang

Of de verdachte vernoemd is naar de beroemde basketballer Shaquille O’Neal is niet bekend. Maar dat de kleine opdonder met een opvliegerig karakter weinig gemeen heeft met de NBA-ster, staat vast. De politie op Saint Kitts maakt al in 2011 op spectaculaire wijze kennis met hem wanneer de dan 14-jarige Shaquiel als bijrijder op een gestolen motorfiets het vuur opent op achtervolgende agenten. De jeugdige dader komt dan nog weg met twee jaar cel voor dit ernstige vergrijp. 

Maar waarom zou hij jaren later de weduwe zo bruut hebben afgeslacht? Het antwoord komt mogelijk van het slachtoffer zelf. Op 25 april, daags voor de moord, vertrouwt Consie een dochter toe dat ze ‘doodsbang’ is voor Shaquiel. Dat heeft te maken met een gewelddadige beroving die in januari 2019 in Conaree Village heeft plaatsgevonden. De politie ziet Shaquiel als de hoofdverdachte, omdat hij voldoet aan het signalement van de kleine dader. Alhoewel er geen  bewijs is dat Consie ooit met de politie heeft gepraat, bazuint ‘Shaq’ overal rond dat de weduwe hem erbij gelapt heeft… 

Oogcontact

Ondanks dat het moordwapen en het motief richting Shaquiel wijzen, duurt het nog tot december 2023 voordat een rechter hem schuldig verklaart. Daarmee is de zaak niet af. Voordat het hof de strafmaat kan bepalen, moet Shaquiel weer uitgebreid door de mangel. Uit een psychiatrische evaluatie blijkt dat de verdachte toerekeningsvatbaar is. Shaquiel ‘maakt goed oogcontact’ en ‘geeft heldere antwoorden,’ merken de psychiaters op. 

Shaquiel bij een eerdere arrestatie.

Overigens blijft hij in alle toonaarden ontkennen. Shaquiel omschrijft het slachtoffer als een ‘great woman’ die ook weleens op zijn kinderen, van 6 en 9, heeft gepast. “Het is vreselijk wat die mevrouw heeft doorstaan,” vertelt Shaquiel aan een reclasseringsambtenaar. “Het kwetst me dat ik degene ben die veroordeeld is voor deze misdaad.” 

Consies familie is niet overtuigd. Haar oudste zoon komt vanuit Amerika om een slachtofferverklaring af te leggen. “Je bent een egoïst die het leven van een geweldige dame heeft ontnomen,” aldus de zoon. “Ik hoop dat ze je nooit vrijlaten en dat je in de hel mag wegrotten, zoals je hier met een glimlach in de rechtbank zit.”

Wikken en wegen

Op 2 augustus 2024 is het dan eindelijk tijd voor het vonnis. Alhoewel er sinds 2008 niemand meer is opgehangen, kent Saint Kitts & Nevis kent nog steeds de doodstraf. De aanklagers nemen genoegen met levenslange opsluiting. Rechter Iain Morely wikt en weegt in zijn vonnis. Dat de verdachte als 14-jarige is veroordeeld voor een ernstig geweldsdelict, moet hij meewegen. Dat hij vervolgens tot de moord, op het bezitten van cannabis na, niks heeft uitgespookt ook. 

'Consie' met haar zoon.

His Lordship komt uiteindelijk uit op een straf van zestig jaar voor de ‘wrede moord’ op het ‘lieve, oudere vrouwtje. Bij goed gedrag kan de moordenaar al na veertig jaar vrijkomen. 

Het vonnis is niet eens het belangrijkste nieuws op Saint Kitts & Nevis die dag. De kranten melden drie nieuwe moorden, waaronder die op een 30-jarige man en zijn 9-jarige neefje die op weg naar een verjaardagsfeest zijn doodgeschoten…  

Moord op Saint Kitts & Nevis

Om het in perspectief te plaatsen: Saint Kitts & Nevis zijn bij elkaar opgeteld iets kleiner dan Ameland. De bevolkingsdichtheid is vergelijkbaar met de provincie Drenthe; er wonen iets meer dan 50.000 mensen. De meeste Kittitianen wonen in hoofdstad Basseterre. Hier vindt ook de meeste misdaad plaats. En die is niet gering. Tussen 2023 en 2024 zijn er 60 moorden gepleegd, waarmee Saint Kitts & Nevis per bevolking tot de wereldtop van de meest moorddadige landen hoort. 

Premium
Je hebt zojuist een premium artikel gelezen.

Online onbeperkt lezen en Panorama thuisbezorgd?

Abonneer nu en profiteer!

Probeer direct