/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F03%2Fu8wXkbPBoxBOox1741251384.jpg)
Aanvankelijk werd rekening gehouden met verschillende scenario’s, waaronder een vrijwillige verdwijning, een ongeluk of zelfs zelfdoding. Inmiddels is duidelijk dat de kans groot is dat Cuperus het slachtoffer is geworden van een misdrijf.
Een onverklaarbare verdwijning
Op 9 juni 2014 verschijnt Sicco Cuperus niet op zijn werk bij de Koninklijke Marechaussee in Harlingen. Dit is direct al zorgwekkend, omdat Cuperus als uiterst punctueel bekend stond. Wanneer collega’s naar zijn huis gaan om hem te zoeken, treffen zij een ongewone situatie aan: de televisie staat aan, de stofzuiger staat klaar voor gebruik en zijn telefoon ligt aan de oplader. Alles wijst erop dat hij abrupt is vertrokken.
Een paar dagen later wordt zijn auto teruggevonden in Marrum, een dorp waar hij geen bekende connecties had. Dit roept meer vragen op dan het antwoorden geeft. Wat had Cuperus daar te zoeken? En waarom is er geen enkel spoor meer van hem gevonden?
Financiële zorgen en risicovolle beleggingen
Uit recent onderzoek van de journalisten Margriet Brandsma en Geartsje de Vries en oud-rechercheur Henk Dillerop blijkt dat Cuperus zich intensief bezighield met beleggingen op de zilvermarkt. Dat meldt Omrop Fryslân. Zijn ex-vriendin Marga beschrijft hem als obsessief met financiële markten bezig. Hij was ervan overtuigd dat de economie zou instorten en wilde hierop anticiperen met zijn investeringen.
Toen de zilvermarkt echter in elkaar stortte, kwam Cuperus daarom vermoedelijk in ernstige financiële problemen. Dit zou kunnen verklaren waarom hij zijn geliefde motor, een Harley-Davidson, plotseling verkocht en waarom hij soms vrienden om geld vroeg. Daarnaast meldt De Telegraaf dat Cuperus zware gokschulden had en mogelijk chantabel was geworden door zijn betrokkenheid bij buitenlandse goksites. Twee onafhankelijke bronnen bevestigen dit aan de krant.
Link met criminaliteit
Naast financiële problemen komen er steeds meer aanwijzingen dat Cuperus banden had met het criminele circuit. Journalistieke bronnen en tipgevers wijzen naar personen binnen motorclubs en andere criminele organisaties.
Een opvallend detail is dat Cuperus twee dagen voor zijn verdwijning zijn dienstwapen had opgehaald, iets wat buiten de normale protocollen valt. Volgens oud-rechercheur Henk Dillerop wijst dit erop dat hij zich ernstig bedreigd voelde en zichzelf wilde beschermen.
Impact op de familie
Voor de familie van Sicco Cuperus is de onzekerheid ondraaglijk. Zijn moeder en broer hopen nog steeds op antwoorden. "Dit niet weten is slopend", zeggen zij in een verklaring aan Omrop Fryslân. "We hopen na al deze jaren definitieve zekerheid te krijgen en blijven de oproep doen om het alsjeblieft te vertellen als je meer weet."
- Omroep Friesland
- Politie