/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F03%2FyPJ8Dl7ajdRRJk1741175916.png)
De moord op Sybine Jansons
Op 19 januari 1999 verdween de 13-jarige Sybine Jansons uit Maarn spoorloos. Haar lichaam werd weken later gevonden in een vaart bij Breukelen. Martin C., een toen 36-jarige buschauffeur uit Nieuwegein, werd al snel als verdachte aangemerkt.
Na uitgebreid onderzoek bleek dat hij Sybine had ontvoerd, verkracht en vermoord. C. werd in 2003 door de Hoge Raad veroordeeld tot 17,5 jaar gevangenisstraf, plus tbs, nadat het Openbaar Ministerie oorspronkelijk levenslang had geëist.
Leven zonder perspectief
Tegenwoordig verblijft C. op een longstay-afdeling van een tbs-kliniek in Zeeland. Hij geeft aan dat zijn verblijf daar uitzichtloos is. "Als ik hier moet blijven, wil ik liever niet meer verder leven", zei hij in de rechtbank volgens het AD.
"Ik heb me aangemeld voor vrijwillige euthanasie, maar de wachtlijsten zijn lang. Als ik om me heen kijk in de kliniek, waar bijna geen uitstroom is, kun je dat geen kwaliteit van leven noemen. De meesten die wel vertrekken, gaan in een kist, dat is geen prettig gezicht", aldus Martin C.
Gebrek aan vooruitgang in behandeling
Volgens de behandelaars van C. heeft hij de afgelopen jaren nauwelijks vooruitgang geboekt. Er zijn weliswaar veel inspanningen geleverd om hem te laten reflecteren op zijn daden, maar zijn motieven voor de moord op Sybine zijn nog steeds onduidelijk. Dit gebrek aan inzicht in zijn drijfveren maakt de kans op herhaling te groot, waardoor verlenging van zijn tbs noodzakelijk wordt geacht.
C. zelf voelt zich niet begrepen binnen de kliniek. "Je bent er wel, maar je telt niet mee. Het gaat redelijk met me, maar elk perspectief ontbreekt. Ik heb in drie jaar tijd geen psycholoog of psychiater gesproken, ik heb geen enkele behandeling gehad. Ik houd me al jaren aan alle afspraken, en kleur altijd binnen de lijntjes. Ben altijd vrolijk, en heb humor op de groep, maar dat wordt te weinig gezien", verklaarde C. volgens het AD.
Problemen en risicovol gedrag
Het afgelopen jaar was turbulent voor C. Volgens de aanklager werd hij betrapt op het plannen van een ontsnappingsplan. Ook weigerde hij uit protest voedsel en vocht, en tijdens een wandeling probeerde hij een medewerkster te isoleren. Volgens zijn behandelaars vertoont dit gedrag sterke overeenkomsten met zijn eerdere delicten.
De aanklager benadrukt dat C. zich keer op keer verzet tegen zijn situatie en geen verantwoordelijkheid neemt voor zijn daden. "Het ligt altijd aan anderen, en het ligt nooit aan Martin C. zelf", aldus de aanklager.
Verlenging van tbs
Het Openbaar Ministerie heeft geëist dat de tbs-maatregel van C. met 2 jaar wordt verlengd. C. verzet zich niet tegen deze verlenging, maar wil wel dat er een zorgconferentie wordt georganiseerd. In deze conferentie zouden meerdere partijen, inclusief het ministerie, volgens C. moeten onderzoeken of er nog perspectieven voor hem zijn.
De rechtbank zal over twee weken een uitspraak doen over de verlenging van zijn tbs-maatregel.
- AD
- Archief