/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F03%2FvM2UBPvgKpFsQ51741101740.jpg)
Veroordeling en motivatie rechtbank
In februari 2025 werd Fouad L. veroordeeld voor de moorden op zijn buurmeisje Romy (14), haar moeder Marlous (39) en docent Jurgen Damen (43). Het OM had aanvankelijk een straf van 30 jaar gevangenis en tbs met dwangverpleging geëist.
De rechtbank koos echter voor een levenslange straf, omdat zij van mening was dat tbs na een lange gevangenisstraf weinig toegevoegde waarde zou hebben. De rechter verklaarde destijds: "Het uitgangspunt is dat deze veroordeelde de rest van zijn leven in detentie doorbrengt."
Impact op nabestaanden
Het nieuws van het hoger beroep is een zware klap voor de nabestaanden van de slachtoffers. Een woordvoerder van Namens de Familie, die de families van Marlous en Romy bijstaat, gaf aan dat zij hadden gehoopt dat het juridische proces ten einde was.
"Dat het hele traject - inclusief de confrontatie met L., de zittingen en het moeten aanhoren van de feiten - nu opnieuw gaat beginnen, is wel het laatste dat ze hadden gewild. De afgelopen anderhalf jaar zijn slopend geweest", aldus de woordvoerder volgens het AD.
Verweer van de verdediging
Advocaat Marlin Nolte, die Fouad L. vertegenwoordigt, meldde na overleg met haar cliënt dat zij de zaak wil voorleggen aan het gerechtshof in Den Haag. Nolte benadrukte de ernst van de gepleegde feiten, maar wees ook op de psychische problematiek van L., die volgens haar heeft bijgedragen aan zijn daden. "Dan is naast de celstraf maar een vonnis passend en dat is behandeling", aldus Nolte. Zo schrijft het AD.
Ze voegde toe dat het opleggen van een levenslange celstraf in dit geval neerkomt op het "weggooien van de sleutel" voor iemand met ernstige psychische problemen. Gedragsdeskundigen hebben vastgesteld dat Fouad L. lijdt aan een autismespectrumstoornis en hem als verminderd tot sterk verminderd toerekeningsvatbaar beoordeeld.
- AD
- NL Beeld / Regiofotografie