/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F03%2Fa8tPlvMmIzwCxj1741006459.jpg)
Dieuwertjes echtgenoot Peter de Bie - zelf voor de TROS werkzaam als radio- en televisiepresentator - maakte haar dood bekend aan het ANP. Blok was al sinds enige tijd ziek en liet in 2024 weten dat ze huidkanker had, wat begon met "een hard plekje" op haar neus. Dat leek makkelijk behandelbaar, maar leidde uiteindelijk tot een neusamputatie. Die ingrijpende behandeling werd gezien als de enige manier om uitzaaiingen te voorkomen.
De presentatrice legde tijdelijk haar werk neer en zou in 2025 weer aan de slag gaan. Eind 2024 kwam ze zelfs nog met positief nieuws, "want ik ben weer gezond", aldus Blok tegen de Telegraaf. "Dat was voor mij een nieuw startpunt om weer fris vooruit te kunnen kijken." Een maand later was het helaas weer raak: de kanker was terug. "Hoewel die niet meer te genezen is, blijft ze positief en genieten van wat er wel is", schreef haar werkgever NTR eind januari 2025 in een persbericht. Dieuwertje Blok is 67 jaar geworden.
Prachtige carrière
Blok begon haar carrière ooit bij een platenmaatschappij en als fotoredactrice bij een blad van de KRO, maar verscheen in 1980 voor het eerst vóór de camera bij diezelfde omroep. Nadat ze in een artikel in Vrij Nederland openhartig toegaf atheïst te zijn, verliet ze de Katholieke omroep om bij de VARA aan de slag te gaan. Daar presenteerde ze bijvoorbeeld Zomertijd en Filmnieuws.
Na een kort uitstapje naar het commerciële RTL 4 keerde ze terug bij de KRO, om daar programma's als Ontbijt TV en Er is meer tussen Hemel en Aarde te maken. Vele programma's volgden en daarnaast deed ze radiowerk voor verschillende zenders en omroepen. Toch kennen de meeste mensen Dieuwertje Blok als hét gezicht van het Sinterklaasjournaal. Ze presenteerde de kindershow van 2001 tot en met 2023 en vond het veruit de leukste klus van allemaal.
In december 2012 ontving Blok nog een prijs voor haar "positieve bijdrage aan de sinterklaascultuur in Nederland". Een klein jaar later ontving ze tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala de Gouden Stuiver voor het Sinterklaasjournaal. Ze won in de categorie 'Beste Kinderprogramma'.
Geridderd
Naast haar tv- en radiowerk was Blok actief voor Een Ander Joods Geluid. Een groot deel van de Joodse kant van haar familie overleefde de Tweede Wereldoorlog niet. Hierover sprak ze over tijdens lezingen. Ook gaf ze vrijheidscolleges op scholen en tijdens andere gelegenheden, en deed ze dingen voor VluchtelingenWerk Nederland, de Hartstichting en het Wereld Natuur Fonds. In 2024 werd ze zelfs benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau naar aanleiding van haar inzet voor verschillende goede doelen.
- NOS e.a.
- NL Beeld / Arjo Frank