/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F02%2FvBfAnCYNWBH0vX1740739922.jpg)
Wat is er aan de hand?
Van Beckhoven haalde in 2019 via crowdfunding 250.000 euro op om een horecagelegenheid te starten. Daarnaast had hij in 2017 al een lening van een half miljoen euro gekregen van een groep Oisterwijkse ondernemers. Door de coronapandemie en andere financiële tegenslagen liep het fout: sommige investeerders kregen hun geld niet terug, en een groep van 25 gedupeerden wacht nog steeds op duizenden euro's.
Ook platform CrowdAboutNow, dat de crowdfunding faciliteerde, heeft inmiddels een advocatenkantoor ingeschakeld om te onderzoeken waar het geld is gebleven. Critici stellen dat Van Beckhoven en zijn vrouw hun zaken niet transparant hebben geleid en investeerders met een vage compensatieregeling proberen af te schepen. Een deel van hen kreeg slechts de helft van hun inleg terug in cash, en de rest in de vorm van tegoedbonnen voor brood en gebak.
Het emotionele interview
In een poging zijn kant van het verhaal te vertellen, verscheen Van Beckhoven met zijn vrouw, Pirjo de Winkel, in een interview met het AD. Tijdens het gesprek zou hij in tranen uit zijn gebarsten. Hij klaagde dat hij en zijn vrouw onterecht als oplichters worden weggezet en dat het drama hun leven verwoest.
"We worden al drie weken kapotgemaakt", zegt hij. "Grote deals zijn niet doorgegaan. Die hadden onze redding kunnen zijn. We worden onterecht als oplichters weggezet. Weet je wel hoe zeer dat doet?"
Zijn vrouw voegde eraan toe dat zij en Robèrt helemaal niet rijk zijn. "Iedereen denkt dat je meteen miljonair bent als je op tv komt. Nou, de gemiddelde adviseur verdient meer." Volgens hen hebben ze altijd geprobeerd investeerders tegemoet te komen, maar wordt hun oprechtheid nu in twijfel getrokken.
Boze reacties
Het interview is bij veel mensen echter in het verkeerde keelgat geschoten. GeenStijl-hoofdredacteur Frank Tieskens noemt het interview op X een "ranzig staaltje uithuiljournalistiek" en hekelt dat het AD geen kritische vragen heeft gesteld over het onderzoek van Omroep Brabant.
Ook op social media en in de reacties onder het artikel klinkt veel kritiek. Een lezer schrijft: "Waarom niet 'gewoon' inzage in de financiële stukken?? Eigenlijk hebben de geldgevers daar toch recht op wanneer ze hun bijdrage niet terug krijgen? Waarom zo geheimzinnig????"
Een ander reageert fel op Van Beckhovens houding: "Je kunt ook zeggen: we hebben een fout gemaakt en dat zullen we gaan herstellen. Alleen maar zielig doen lost het probleem niet op."
Ondertussen lijken de problemen voor Van Beckhoven zich op te stapelen. Het onderzoek naar zijn financiële administratie loopt nog en de groep ontevreden investeerders overweegt verdere stappen. Of dit interview hem geholpen heeft, is zeer de vraag.
- Mediacourant, AD, Omroep Brabant
- NL Beeld / Arjo Frank