Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Kan nieuw DNA-onderzoek eindelijk leiden naar de moordenaar van Wies Hensen?

Volgens het burgerinitiatief wieshensen.nl zou een grootschalig DNA-onderzoek de moordenaar van Wies Hensen eindelijk kunnen ontmaskeren.

Wies Hensen

De moord op Wies Hensen

Op 29 augustus 1989, bijna 36 jaar geleden, werd Wies Hensen voor het laatst levend gezien. Die avond was ze op de kermis in Budel, waar ze in het gezelschap was van twee onbekende mannen. De Budelse bevolking herkende hen niet. Eén van de mannen had lange, blonde krullen die tot op zijn schouders vielen, de ander had donker, borstelig haar. Om kwart voor tien verlieten ze het kermisterrein.

De volgende ochtend fietsten twee mensen naar hun werk toen het plotseling begon te regenen. Ze stopten in een beschutte berm om hun regenpakken aan te trekken, maar deden daar een schokkende ontdekking: het naakte, levenloze lichaam van Wies Hensen lag daar in het gras. Haar kleding was verspreid in de berm; alleen haar witte sportsokken had ze nog aan.

Wies was gewurgd. En de daders? Die werden nooit gevonden.

DNA-onderzoek

Decennia na de moord op Wies Hensen is er een nieuwe oproep voor DNA-onderzoek. Onderzoekers beschikken over een DNA-profiel dat, volgens wieshensen.nl, vrijwel zeker naar de dader zal leiden.

Destijds lieten twee mannen hun DNA achter op het lichaam en de kleding van Wies. Van een van hen staat vast dat het een DNA-daderprofiel betreft, wat betekent dat hij hoogstwaarschijnlijk betrokken was bij haar gewelddadige einde. De andere man heeft eveneens wat uit te leggen—waarom heeft hij al die jaren gezwegen?

Hoewel het destijds niet mogelijk was de dader te identificeren op basis van de DNA-profielen, bieden moderne technieken zoals verwantschapsonderzoek en internationale DNA-databanken nu nieuwe kansen. Deze methoden zijn eerder succesvol toegepast in de zaken van Nicky Verstappen en Marianne Vaatstra.

Hopelijk kunnen ze ook in de zaak van Wies Hensen eindelijk tot gerechtigheid leiden. Om dit doel te ondersteunen, looft de Peter R. de Vries Foundation een beloning van €100.000 uit voor de gouden tip die leidt tot de oplossing van deze cold case. Tips kunnen tot 14 mei 2025 worden ingediend.

Misdaad
  • Hart van Nederland, wieshensen.nl
  • Politie