Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Moordenaar Volkert van der Graaf pleegde volgens oud-AIVD-man mogelijk 'meerdere brandaanslagen'

Volkert van der Graaf vermoordde Pim Fortuyn, maar heeft volgens een oud-AIVD'er mogelijk meer op zijn kerfstok. Dat schrijft De Gelderlander.

Volkert

De lokale krant sprak met Berrie Hanselman, een Achterhoeker die jarenlang bij de AIVD werkte. Hanselma hield voor de Nederlandse geheime dienst extreemlinks in de gaten, waaronder de dierenactiegroep Rode Haan.

Rode Haan pleegde in de jaren 90 meerdere aanslagen op pluimveebedrijven en slachthuizen. Dat begon in 1993 met een aanslag op de Nederlandse Postduiven Organisatie, waarbij meerdere vrachtwagens in lichterlaaie werden gezet. In de jaren erna stak de actiegroep nog veel meer vrachtwagens van pluimvee- en kippenvervoerders in brand. In 1999 eiste Rode Haan brandaanslagen op bij twee verschillende slachthuizen.

Voor de Nederlandse geheime dienst was de reeks aanslagen genoeg reden om een onderzoek naar dierenrechtenactivisme te doen én de mensen achter Rode Haan op te sporen. Dat laatste is echter nooit gelukt. Nog steeds is het de vraag wie er destijds achter de terreur zat.

Volkert

"Ik ben ervan overtuigd dat Volkert Rode Haan was", stelt de oud-AIVD-man nu in De Gelderlander. Van der Graaf vermoordde in 2002 Pim Fortuyn, omdat de politicus in zijn ogen een "groeiend gevaar voor de samenleving" was. Nadat de linksextremist was opgepakt, vond Hanselman plakletters tussen zijn spullen. Diezelfde plakletters waren in brieven gebruikt door Rode Haan om de brandaanslagen op te eisen. Eén en één is twee, volgens Berrie Hanselman.

In een document van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum dat in 2009 werd vrijgegeven, wordt het verhaal over de plakletters bevestigd. "Klaarblijkelijk was de moordenaar (...) al langer actief", is er bovendien te lezen. Ook werd er in de garage van Volkert van der Graaf materiaal gevonden om brandbommen te maken. Die spullen waren volgens het OM echter nooit gebruikt bij een aanslag.

Of het OM destijds op de hoogte was van de link tussen Van der Graaf en Rode Haan is niet duidelijk.

18 jaar cel

Tegen Van der Graaf eiste justitie levenslang voor de moord op Fortuyn. De maximale eis dus. De in Middelburg geboren moordenaar werd echter maar tot 18 jaar cel veroordeeld en kwam in 2014 onder voorwaarden op vrije voeten. Van der Graaf had toen twee derde van zijn straf uitgezeten. In de jaren die volgden voerde de moordenaar nog een strijd met de Nederlandse staat omdat hij de voorwaarden te streng vond. Ook zou hij naar eigen zeggen naar het buitenland verhuizen, maar bleek, zo ontdekten Nederlandse media, nog gewoon in Nederland te wonen. Sinds mei 2020 is hij officieel een vrij man.

Misdaad
  • De Gelderlander
  • ANP