/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F02%2FQerUw0XFcFhdbs1739894280.png)

Natuurlijk, het internet is een bron van eindeloos vermaak en nuttige informatie. Maar tegelijkertijd is het ook de ideale omgeving voor partijen met kwade bedoelingen. Oplichters zoeken online naar gewillige slachtoffers om ze een paar pegels afhandig te maken en bedrijven proberen zoveel mogelijk data binnen te slepen om die informatie door te verkopen. Het aantal gevallen van cybercrime is in Nederland dan ook explosief toegenomen de afgelopen jaren. En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle virussen waarmee je apparaten geïnfecteerd kunnen raken.
Het is dus zaak om jezelf te beschermen tegen al die ongein. Gelukkig zijn de manieren waarop dat kan redelijk eenvoudig. En ideaal: sommige partijen bieden een soort alles-in-één-pakket aan, waarmee je in ieder geval de grootste risico's vermijdt én anoniem op het web surft.
Alles regelen met één app
Neem bijvoorbeeld Surfshark, een app die met Surfshark One een pakket aanbiedt om jezelf volledig online te beschermen. VPN, Cleanweb, Alternative ID, Alert, Antivirus, Surfshark Search en ga zo maar door. Kortom, alle wapens die je nodig hebt in de strijd tegen malafide partijen op de digitale snelweg.
Waarom iedereen een VPN zou moeten gebruiken
Via de VPN (virtueel particulier netwerk) regel je dat je internetverbinding te allen tijde beveiligd is. Je gegevens worden versleuteld en je IP-adres - een uniek nummer dat gekoppeld is aan je laptop of telefoon - wordt onzichtbaar gemaakt. Via je IP-adres kunnen andere partijen bijvoorbeeld achterhalen wat je locatie is. Iets dat bij het gebruik van een VPN dus niet meer mogelijk is. 24/7 volop privacy dus. Ook als je gebruikmaakt van een publieke WIFI-verbinding. Die zijn niet zelden behoorlijk onveilig.
Via de Dedicated IP van Surfshark hoef je ook niet meer te dealen met die vervelende captcha-testen en omzeil je IP-gevoelige services. In sommige landen worden bepaalde sites bijvoorbeeld gecensureerd, maar dankzij Surfshark zie jij toch alle inhoud. Dat geldt voor sociale media, nieuws en ga zo maar door. Altijd toegang tot honderd procent van de informatie? Een VPN is je beste vriend.
Bovendien gebruiken veel streamingsdiensten software om te bepalen in welk land een gebruiker zich bevindt. Nederlanders die content kijken op Netflix, HBO Max, Disney Plus en Prime Video zien dan alleen de films en series voor dat specifieke land, terwijl er in andere landen hele andere, en soms nieuwere content te zien is. Via de VPN van Surfshark maak je korte metten met die beperkingen en kijk je online content uit andere landen. Het HBO Max-aanbod in Amerika of Netflix-films en -series uit Korea en Japan, bijvoorbeeld.
Surfshark heeft meer dan 3.200 servers in 100 landen. En handig: Surfshark gebruik je ongelimiteerd op al je apparaten. Dus zit je vriendin de nieuwste aflevering van The Real Housewifes Of Beverly Hills te kijken op haar tablet? Dan kun je rustig via je laptop het BBC-programma Match of the Day checken. Content die voor andere Nederlanders achter slot en grendel zit.
Vervelend is dat sommige partijen kunnen zien dat je een VPN gebruikt. De Amerikaanse sociale nieuwswebsite Reddit geeft je bijvoorbeeld geen toegang op het moment dat je VPN actief is. Hetzelfde geldt voor de digitale omgevingen van scholen en universiteiten. Via de Camouflage modus van Surfshark verberg je dat je een VPN gebruikt. Op die manier houdt je dat niet alleen verborgen voor websites, maar zelfs voor je eigen ISP (internetserviceprovider) en de overheid.
Andere onmisbare functies
De Antivirus-functie beschermt je tegen virussen. Zo zorg je ervoor dat er niemand ongevraagd met je webcam mee zit te loeren of kan graven in de bestanden op je telefoon of laptop. Daarnaast is er nog de optie om een alternatieve online identiteit te creëren, inclusief proxymail. Deze kun je gebruiken op sites die je voor geen cent vertrouwt en om te voorkomen dat je inbox wordt overladen met spam. Ook belandt je mailadres niet in de handen van partijen die deze gegevens doorverkopen aan soms malafide partijen.
Mochten jouw gegevens via een andere manier op straat belanden, wordt je gewaarschuwd door Surfsharks Alert, waarmee je een melding krijgt zodra jouw data - bankgegevens, ID, mailadres - is gelekt bij een dataleak. Met diezelfde functie houdt je bovendien de veiligheidsstatus van je creditcards en sterkte van je wachtwoorden in de smiezen. Je hebt dus altijd zicht op hoe je online veiligheid ervoor staat. En je kunt direct actie ondernemen als er wat aan de hand is.
Ook een aanrader: preventief actie ondernemen via de Incogni-functie, een tool waarmee je via Surfshark bedrijven jouw data laat verwijderen. Data is het nieuwe goud, hoor je steeds vaker. Online partijen harken zoveel mogelijk gegevens binnen als je op het internet surft. Met Incogni laat je Surfshark die bedrijven alle data die ze over jouw hebben verzameld, bijvoorbeeld omdat je op hun site bent geweest (cookies) of een online formulier hebt ingevuld, verwijderen.
Mooie aanvullingen zijn Cleanweb en Search kun je surfen zonder advertenties, pop-ups die je tienduizend keer moet wegklikken, vervelende cookie-verzoeken en trackers. Want hoe vervelend is het als je een online zoekt naar een nieuwe tv en vervolgens maandenlang online wordt lastiggevallen door allerlei reclames over tv's. Kortom, relaxt rondneuzen op het internet zonder dat je wordt lastiggevallen door allerlei volgsystemen en dergelijke doe je met Surfsharks Cleanweb en Search.
Op dit moment biedt Surfshark een hele dikke deal aan: 85% korting + 3 extra maanden. Hiervoor heb je dus een VPN, plus talloze andere functies waardoor je leven niet alleen makkelijker, maar ook veel veiliger wordt.
Anoniem en veilig internetten kan dus wel degelijk, je moet alleen even weten hoe. Gelukkig is dat niet zo moeilijk als je voor pakweg alle problemen en gevaren één app hebt.
- Surfshark