Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Serieverkrachter Gerard T. wil vervroegd vrij: 'Ik weet van papier wat ik uitgevreten heb'

Na jaren zwijgen spreekt serieverkrachter Gerard T. zich eindelijk uit in de rechtbank. Hij wil vervroegd vrij, maar justitie ziet dat niet zitten.

Serieverkrachter Gerard T.

Gerard T., ooit berucht als de "vadsige verkrachter op de fiets", zat zwijgend zijn straf uit in de gevangenis van Vught. Nu, vlak voor een mogelijke vervroegde vrijlating, sprak hij zich voor het eerst uit, meldt het AD. Maar niet over de gruwelijke misdaden die hij pleegde. "Ik weet van papier wat ik uitgevreten heb", zei hij kalm, verwijzend naar zijn alcohol- en drugsgebruik in die tijd. "Wat er precies op die momenten is gebeurd, weet ik niet. Ik ga er ook geen lulverhalen over ophangen."

Slachtoffers digitaal aanwezig

In de rechtszaal waren rechercheurs aanwezig die hem 10 jaar geleden opspoorden, evenals slachtoffers die via een videoverbinding de zitting volgden. Voor hen kwam zijn plotselinge spraakzaamheid onverwacht. Na jaren van absolute stilte en beroep op zijn zwijgrecht, was dit de eerste keer dat hij zich in het openbaar uitliet over zijn verleden.

Risico op herhaling

Toch blijft de vraag: is T. klaar om vrij te komen? Volgens de oude wetgeving zou hij in aanmerking komen voor vervroegde invrijheidstelling na het uitzitten van twee derde van zijn straf. Maar deskundigen schatten het risico op herhaling als 'hoog-gemiddeld' in. Hoewel de kans op geweld laag is, blijft het risico op een nieuw zedendelict aanwezig. T.’s moeite om met spanningen om te gaan en zijn geschiedenis van verslaving maken de situatie extra complex.

Volgens het OM is een directe vrijlating niet verantwoord. Tijdens een recente zitting pleitte de officier van justitie ervoor om T. minimaal 180 dagen langer vast te houden, omdat er nog geen plek is in een forensisch-psychiatrische kliniek (FPK). Volgens deskundigen kampt hij met een antisociale persoonlijkheidsstoornis en heeft hij voortdurende begeleiding nodig om terugval te voorkomen.

Begeleid wonen

T. zelf gaf toe dat hij de vrijlating spannend vindt. "De slachtoffers zullen het ook niet prettig vinden mij weer te zien na zoveel tijd", erkende hij volgens het AD. Hij wil daarom in een beschermde woonomgeving geplaatst worden, waar hij begeleiding krijgt. Daar was volgens zijn advocaat al een plek voor geregeld, maar dat zou op het laatste moment toch niet goed zijn gekeurd door het OM. In plaats daarvan pleiten justitie en reclassering voor opname in een forensisch psychiatrische kliniek.

Wachten op een beslissing

De rechtbank zal op 4 maart beslissen of Gerard T. daadwerkelijk vervroegd vrij komt, of dat hij alsnog naar een kliniek moet. Ondertussen blijft hij in detentie en werkt hij binnen de gevangenismuren. Hij zegt gespaard te hebben om de schadevergoedingen aan de slachtoffers te kunnen betalen en is bereid voorwaarden te accepteren, zoals een enkelband en een locatieverbod.

Misdaad
  • AD
  • Facebook