/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F02%2FyosPftliGnqLYJ1739797731.jpg)
In elke grote Europese stad is het weleens hommeles. Drugscriminelen vind je immers overal. Maar hoe het nu tekeergaat in Brussel, en dan met name rondom een paar beruchte metrostations, is extreem. Slachtoffers werden er de afgelopen weken neergemaaid en daders rennen er met kalasjnikovs door de metrotunnels.
Zijn het allemaal losse incidenten, of houden de schietpartijen verband met elkaar? Volgens de procureur in Brussel, te vergelijken met de officier van justitie in Nederland, wordt er een snoeihard drugsconflict uitgevochten. Een territoriumoorlog rond de wijk Anderlecht, om te bepalen wie de baas is op straat. En wie daar z'n coke en andere illegale handelswaar mag slijten.
Keer op keer raak
Allereerst een overzichtje van alle incidenten in en rond de hardnekkige brandhaarden van Brussel:
- Op 5 februari werd er geschoten in Sint-Joost-ten-Node. Bij de schietpartij vielen twee gewonden, maar vooralsnog lijkt er geen link te zijn met andere incidenten in de buurt, zo stelt de Belgische politie.
- Een paar uur later, vroeg in de ochtend, werd metrostation Clemenceau opgeschrikt door vuurwapengeweld. Twee mannen met een AK-47 losten schoten, maar raakten gelukkig niemand. De zwaarbewapende mannen vluchtten vervolgens de metrotunnels in en er werd een klopjacht gestart door de politie. Zonder succes, want de daders zijn nog steeds op vrije voeten.
- Op 6 februari was metrostation Clemenceau wederom het toneel van rondvliegende kogels. Een, zo lijkt het, toevallige passant werd daarbij geraakt, maar overleefde het schietincident.
- Weer een dag later, op 7 februari om 04:00 's nachts, was het raak in de wijk Peterbos. Daar werd een 54-jarige man doodgeschoten in de hal van een appartementen complex. De man is volgens het Belgische Nieuwsblad een bekende van de politie wegens drugsfeiten. Hij werkte vermoedelijk als dealer. Mogelijk had deze liquidatie te maken met de diefstal van 200 kilo coke, aldus het OM.
- De politie spotte op 12 februari om 22:00 een gewapende man bij metrostation Clemenceau. Toen de man de politie zag, ging hij ervandoor in zijn auto.
- Drie dagen later, op 15 februari, vond er wederom een dodelijk incident plaats bij Clemenceau. Rond 21:30 werd er een 19-jarige jongen doodgeschoten. De Belgische autoriteiten gaan uit van een afrekening in het criminele milieu.
- Op zondag 16 februari werden er schoten gelost op metrostation Sint-Guido.
Oorlog
Het eerste (Sint-Joost-ten-Node) en het laatste (Sing-Guido) incident hebben vermoedelijk niks met de andere schietpartijen te maken, maar de rest wordt allemaal aan elkaar gelinkt. Het zouden afrekeningen en pogingen daartoe zijn in het criminele circuit. Er woedt volgens de Belgische Minister van Binnenlandse Zaken Bernhard Quintin een bendeoorlog tussen verschillende partijen binnen de onderwereld. Sommige van die bendes worden gelinkt aan Albanese criminele organisaties, de mocromaffia en bendes uit Marseille, waar een nog veel heftigere strijd gaande is.
Quintin zegt bovendien gehoord te hebben dat een bende uit de wijk Peterbos bezig is met een opmars. De criminelen zouden willen uitbreiden naar andere gedeeltes van Brussel en over de drugshandel in de gehele stad willen heersen. Die territoriumdrift zou gepaard gaan met hevig geweld.
Volgens de Anderlechtse burgemeester Fabrice Cumps is dat ook niet zo gek, aangezien de handel bij Clemenceau veel poen oplevert. Tot wel tot 50.000 euro per dag op alleen dat metrostation. Politiebronnen spreken volgens het AD zelfs over een dagelijkse buit van 80.000 euro. Daar hebben criminelen logischerwijs veel voor over. Sterker, ze schieten met automatische geweren terwijl de politie in de buurt patrouilleert.
Minister Quintin pleit daarom voor nog strengere maatregelen. Op maandag 17 februari heeft Quintin een spoedoverleg gepland met de federale politie en Binnenlandse Zaken. Tijdens het overleg wordt er gekeken naar hoe de politie op korte termijn versterkt kan worden en hoe de burgers van Brussel kunnen worden beschermd tegen het bendegeweld.
- VRT, HLN, AD
- NL Beeld / Belga