/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F02%2FoqPSxFhVBQ43XX1739784391.png)
Daarnaast moet Den H. 9,5 miljoen euro van zijn verdiensten inleveren. Dit bedrag wordt beschouwd als zijn criminele winst. Zijn zoon Enzo den H. moet hetzelfde bedrag inleveren, aldus BN DeStem.
De rechtbank omschreef Den H. als de "manager" en "directeur" van de groep. Hij zou degene zijn die de beslissingen nam over prijsafspraken en financiën. Hoewel justitie eerder 13 jaar cel eiste, werd de straf uiteindelijk vastgesteld op 11 jaar. De Steenbergenaar zelf was niet aanwezig in de rechtszaal. Hij is sinds februari 2023 voortvluchtig.
Het Pamukkale-proces
In februari 2023 voerde de politie een grootschalige operatie uit, waarbij 72 panden van Den H. en zijn bende werden binnengevallen. Tijdens deze actie werd in een loods in De Heen maar liefst 1.700 kilo ketamine aangetroffen, met een geschatte straatwaarde van 40 miljoen euro. In totaal werden 42 verdachten gearresteerd, maar Den H. wist op tijd te vluchten.
De organisatie opereerde op een hoog niveau van professionaliteit. Transporten van en naar hun geheime opslagplaats in De Heen werden beveiligd met begeleidende voertuigen en voorafgegaan door verkenningen, vooral bij grensovergangen.
De politie kreeg de bende in het vizier door het kraken van de versleutelde berichtendienst Exclu, waarmee de criminelen onderling communiceerden. Uit deze berichten bleek dat Barry en zijn zoon Enzo de onbetwiste leiders waren. Ze regelden alles rondom transport en opslag, maar bleven zelf op de achtergrond.
"Anderen liepen de risico’s"
"Hij liet anderen de risico’s lopen en liet hen het vuile werk doen", verklaarde de officier van justitie. "Andere verdachten reden rond met miljoenen euro’s aan contanten. Het geld en de drugs werden niet bij Barry thuis bewaard. In zijn woonkamer lag alleen in een kast al een bedrag van 125.000 euro."
De rechter benadrukte dat Den H. een sleutelrol speelde in de organisatie en direct ingreep als dat nodig was. Zijn advocaat, Mark Teurlings, kondigde echter aan in hoger beroep te gaan. Hij betwist de rechtmatigheid van de Exclu-berichten als bewijs. Ook stelt hij de vraag of Den H. werkelijk de grote leider van de organisatie was, of dat een andere verdachte, Dennis de V., een even grote rol speelde.
Naast Barry en Enzo den H. kregen ook andere verdachten zware straffen opgelegd, variërend van ruim 2 jaar tot 6 jaar cel.
- BN DeStem, AD