/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F02%2FlteYzvTK74BDeB1739523458.jpg)
De zaak draaide om een conflict in het drugsmilieu dat al langer speelde. Toen Mohamed Ahmed een klap uitdeelde aan de 28-jarige Efehan I., haalde hij zes vrienden op. De situatie escaleerde en eindigde in een dodelijke schietpartij.
De moord vond plaats op klaarlichte dag op een parkeerplaats in een woonwijk, terwijl kinderen buiten aan het spelen waren. De rechtbank sprak van een schokkende openbare executie.
Wie was de schutter?
Drie verdachten stonden terecht, maar die ontkenden of wezen naar de voortvluchtige Semih Z. als de schutter. Hoewel de rechtbank aanwijzingen vond dat deze man de schoten loste, kon niet worden uitgesloten dat Efehan I. zelf het vuurwapen gebruikte.
Efehan had namelijk ook een wapen bij zich en werd door de vader van Mohamed Ahmed als de schutter aangewezen. Omdat beide verdachten op de hoogte waren van de aanwezigheid van het vuurwapen en het risico accepteerden dat het gebruikt zou worden, achtte de rechtbank hen beiden schuldig.
Vrijspraak voor twee medeverdachten
Twee andere verdachten, van 25 en 28 jaar, werden vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs dat zij wisten van het vuurwapen. De rechtbank kon niet vaststellen dat zij tussen de eerste en latere schoten tijd hadden om zich te realiseren wat er gebeurde en zich vervolgens terug te trekken. Hierdoor werd niet bewezen dat zij de kans op een dodelijke afloop bewust hadden aanvaard.
Een brute moord
De rechtbank omschreef de moord als een kille en brute liquidatie. De vader van Mohamed Ahmed moest machteloos toekijken hoe zijn zoon werd geëxecuteerd. Hij zag hoe een kogel door zijn hoofd ging, een ervaring waarvan de rechtbank erkende dat hij daar waarschijnlijk nooit overheen zal komen. Ook had de vader zelf geraakt kunnen worden.
Geen vooropgezet plan, wel bewust genomen risico
Het OM eiste 20 jaar cel en stelde dat de verdachten een vooropgezet plan hadden om Mohamed Ahmed te doden. De rechtbank achtte echter niet bewezen dat er sprake was van een gepland misdrijf. Wel was er ‘voorwaardelijk opzet’: de verdachten wisten dat er een aanzienlijk risico bestond dat het vuurwapen gebruikt zou worden, met dodelijke gevolgen. Dit werd zwaar meegewogen in de straf.
Beide mannen kregen 18 jaar cel. Daarnaast moeten zij een schadevergoeding van ruim 117.000 euro betalen aan de nabestaanden van Mohamed Ahmed.
- Crimesite
- NL Beeld / Patrick van Emst