/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F02%2FYuthId4O48GYwi1739279774.jpg)
In slechts vier jaar tijd is het aantal jongeren dat werd gepakt met een vuurwapen gestegen met 40%. Dat schrijft de Telegraaf op basis van cijfers van de nationale politie. Die trend is op z'n zachtst gezegd zorgwekkend te noemen, want het werkelijke aantal tieners dat met een wapen rondloopt ligt hoogstwaarschijnlijk nog veel hoger.
In 2024 ging het om 358 in beslag genomen wapen onder jongeren. Die wapens werden volgens het hoofd Operatiën en plaatsvervangend politiechef van de Eenheid Rotterdam Tolga Koklu vooral ingenomen bij arrestaties, invallen en na meldingen.
Statussymbool
Moet gezegd worden: een toename in het aantal inbeslagnames kan deels worden verklaard doordat er meer wordt gecontroleerd. Wie meer zoekt, vindt meer, zeg maar. Maar dat is zeker niet de enige verklaring. Koklu stelt dat vuurwapens voor jongeren "een statussymbool" zijn. "En daarnaast dragen ze vanwege het bendegeweld vuurwapens om zichzelf te beschermen." Bovendien is het aanschaffen van een wapen tegenwoordig letterlijk kinderspel, want er zijn zat criminelen die via sociale media-platformen als Instagram en Snapchat hun illegale waar aanbieden.
Net als in andere Europese landen worden sommige tieners ingeschakeld door oudere, zware criminelen om schimmige klusjes zoals beschietingen op te knappen. Vooral jongeren uit achterstandswijken, die opgroeien in gebroken gezinnen zijn kwetsbaar, aldus Koklu. Sommigen van hen worden volgens de politiechef geronseld door criminelen en krijgen te maken met bedreigingen als ze uit het criminele wereldje willen stappen.
Andere wapens
De toename van het aantal jongeren dat met een vuurwapen wordt gepakt is zorgwekkend, maar er worden nog altijd veel meer andere wapens aangetroffen bij minderjarigen. Steekwapens, bijvoorbeeld. Of tazers en zwaar vuurwerk. In totaal gaat het om meer dan 3.600 inbeslagnames onder tieners.
Als je alleen naar het illegale vuurwerk kijkt, is er - net als bij de vuurwapens - een 'explosieve' groei te zien. Het aantal inbeslagnames is de afgelopen vier jaar met 50% toegenomen. Hoe dat komt? Mede door de vele aanslagen die worden gepleegd in het criminele circuit. Met zo'n aanslag kunnen criminelen op redelijk eenvoudige wijze veel angst, paniek en chaos zaaien. Helemaal als er een tiener wordt ingehuurd om het vuile klusje op te knappen.
Wat nu?
Om de aanslagen terug te dringen is er al een Taskforce Offensief Tegen Explosies opgericht. Ook noemt Koklu een vuurwerkverbod en voorlichting door ouders en scholen als belangrijke factoren die bij kunnen dragen aan een veiligere maatschappij.
- de Telegraaf
- NL Beeld / Pro Shots