/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F02%2FanOC1e1KWNsfwc1739271284.jpg)
Vorige maand gaf de kersverse president van Amerika Donald Trump de opdracht om alle geheime documenten over de moord op John F. Kennedy in 1963 vrij te geven. Volgens Trump is het tijd dat iedereen kan lezen wat de onderzoeken rondom het drama destijds hebben opgeleverd. De dood van Kennedy is immers al jarenlang voer voor complottheorieën, boeken en films.
In opdracht van Trump is de FBI nu al het materiaal aan het verzamelen, maar stuitte daarbij op zo'n 2.400 geheime documenten van bij elkaar 14.000 pagina's die ergens op een plank lagen te verstoffen. De documenten blijken ook nooit te zijn verstuurd naar een speciale commissie die had moeten beslissen of ze geschikt waren om te worden gepubliceerd.
Naar verluidt is Trump afgelopen vrijdag al ingelicht over de kwestie. Wellicht dat de nieuwe documenten een nieuw licht schijnen over de zaak, maar het is nog onduidelijk of, en zo ja: wanneer, de nieuwe geheime stukken worden vrijgegeven.
Moordaanslag in nevelen gehuld
John F. Kennedy (JFK) werd in 1961 gekozen tot 35ste president van de Verenigde Staten. Hij versloeg Richard Nixon en werd de jongste (43) president van het land ooit. Heel lang bekleedde JFK de functie van president echter niet, want twee jaar na zijn aantreden werd hij bij een bezoek aan de stad Dallas tijdens een rit in een open limousine doodgeschoten.
Binnen een uur had de politie de vermoedelijke dader te pakken. Het ging om oud-marinier Lee Harvey Oswald, die twee dagen later zelf werd doodgeschoten door Jacob Leon Rubenstein alias 'Jack Ruby', een nachtclubeigenaar uit Dallas. De nachtclubeigenaar werd veroordeeld en vastgezet, maar zou een nieuwe zaak krijgen. Nog voordat die plaatsvond overleed Rubenstein in 1967 in de gevangenis aan een longziekte.
De moorden waren in ieder geval voer voor een hoop theorieën. Want hoeveel schutters waren er nou eigenlijk echt actief op het moment dat JFK werd neergeschoten? En hoe kon de gewapende Ruby toegang hebben tot de beveiligde zone waarbinnen de moordenaar van de president vervoerd werd? En belangrijker: wie zat er achter de aanslag? Was het daadwerkelijk een eenmansactie, of was de moordaanslag het werk van de CIA, Rusland, Cuba of vice-president Lyndon B. Johnson? De ene theorie is nog wilder en spannender dan de andere, maar een eenduidige en algemeen geaccepteerde verklaring voor de gebeurtenissen is er nooit geweest. Of de 'nieuwe' documenten daar verandering zullen brengen, is bovendien nog maar de vraag.
- AD
- NL Beeld / Avalon