/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F02%2F8ipBWgcn3DhGkq1738923850.jpg)
Je zou zeggen dat elke Nederlander inmiddels wel weet dat BN'ers (of hun familieleden) vrijwel nooit contact zoeken met willekeurige personen via sociale media. Of een oproep doen om via hen te investeren in een of andere vage cryptomunt. Het gebeurt echter nog steeds dat mensen er met open ogen intuinen, zo meldt het radioprogramma Het Misdaadbureau op basis van cijfers van de Fraudehelpdesk.
Fake-beroemdheden maakten in 2024 nog steeds tientallen slachtoffers, die bij elkaar zo'n 145.000 euro overmaakten. De internetcriminelen deden zich bijvoorbeeld voor als Max Verstappen, Mark Rutte en André Rieu.
Een van de slachtoffers dacht dat hij benaderd werd door het Amerikaanse model Megan Fox. Iemand die zich voordeed als de beeldschone dame stelde dat ze ontvoerd was in Nederland en dringend cash nodig had om vrij te komen. De redder in 'nood' kocht cadeaukaarten en stuurde de codes naar 'Megan Fox'. Het kostte hem 6.000 euro.
'Froger'
De meest succesvolle oplichter was echter een nep-René Froger, die een slachtoffer wijsmaakte dat ze een relatie met de zanger had. Fake-Froger zou vervolgens zogenaamd onenigheid hebben gehad met zijn manager en in financiële problemen zijn geraakt. Het slachtoffer maakte daarom 30.000 euro naar hem over.
Het verhaal over de fake-Froger doet sterk denken aan de Franse Anne die door haar 'relatie' met 'Brad Pitt' wereldnieuws werd. Binnen een jaar tijd maakte de 53-jarige interieurontwerpster maar liefst 830.000 euro over naar iemand die zich voordeed als de Amerikaanse acteur. Velen vonden haar ongelofelijk naïef, helemaal na het zien van de bizar slecht ge-Photoshopte foto's die hij haar stuurde. Inmiddels is echter wel duidelijk dat ze lang niet de enige is die in zo'n online val trapt.
Kelder
Een Nederlandse voorbeeld dat de krantenkoppen haalde, was de zaak van Jort Kelder. Foto's van de presentator werden gebruikt in advertenties van bitcoinfraudeurs, waardoor het net leek alsof Kelder iets met de scam te maken had. De advertenties werden verspreid door bedrijven als Google en Twitter, vandaar dat Jort de techbedrijven voor de rechter sleepte. Die zaak won hij uiteindelijk in hoger beroep.
Het Hof stelde dat bedrijven als Google beter hun best moeten doen om de verspreiding van nepadvertenties tegen te gaan.
"Ik wilde een streep trekken", aldus de presentator nadat hij in het gelijk werd gesteld. "Niet alleen namens alle misbruikte bekende mensen, maar zeker ook voor de slachtoffers die in al die miljoenen nepadvertenties zijn getuind en soms al hun spaargeld verloren."
- Shownieuws, Hart van Nederland, NOS
- NL Beeld / Arjo Frank