/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F02%2F2O6P7xG3q5z2T31738917230.png)
Verdwijning van cruciaal dossier
De zaak tegen Wim A., een voormalig financieel directeur van de christelijke Timotheos-stichting uit Staphorst, leek eindelijk voortgang te boeken na jarenlange vertraging. Hij zou donderdag voor de rechtbank in Blantyre verschijnen, maar de procedure werd abrupt stopgezet toen bleek dat het complete dossier zoek was.
De timing van deze ontwikkeling roept veel vragen op. Het is niet de eerste keer dat er technische of administratieve problemen zijn geweest bij deze zaak. Eerder crashte de laptop van een rechter waarop alle informatie stond. Dit leidde tot een vrijspraak wegens overschrijding van de redelijke termijn.
Beschuldigingen seksueel misbruik
Wim A. wordt sinds 2021 in Malawi vastgehouden op verdenking van seksueel misbruik van minderjarige jongens. De verdachte ontkent de beschuldigingen en beweert dat hij slachtoffer is van een complot. Negen getuigen beweren echter dat hij seksuele handelingen eiste van lokale werknemers en beursstudenten van de Timotheos-stichting.
Hoewel de Staphorster eerder werd vrijgesproken in een andere misbruikzaak met meisjes van 15 tot 19 jaar, blijft deze nieuwe zaak hem achtervolgen. A. heeft steeds volgehouden dat hij "geen homo is" en dat de beschuldigingen daarom niet kunnen kloppen.
Homoseksualiteit is in Malawi een gevoelig onderwerp en bovendien strafbaar, met een maximumstraf van 14 jaar.
Integriteit
De verdwijning van het dossier roept serieuze vragen op over de integriteit van juridische procedures in Malawi. Hoe kan cruciaal bewijsmateriaal in een zaak van deze omvang zomaar verdwijnen? Sommigen speculeren over mogelijk kwade opzet, gezien de herhaaldelijke tegenslagen in de zaak tegen A.
Openbaar aanklager Victor Jere heeft inmiddels laten weten dat er een nieuw dossier zal worden opgebouwd. Toch is er grote onzekerheid over de gevolgen voor getuigenverklaringen en bewijsmateriaal. De vrees groeit dat de verdachte mogelijk zonder een eerlijk proces zal worden vrijgesproken.
Een langlopende strijd
Naast zijn juridische strijd heeft Wim A. geklaagd over de omstandigheden in de gevangenis en de gezondheidszorg in Malawi. Hij beweert te zijn mishandeld door de politie en geen adequate medische behandeling te hebben gekregen. Een geplande behandeling in het Zomba-ziekenhuis werd geannuleerd omdat de operatiekamer onhygiënisch zou zijn door een plaag van spinnen.
De toekomst van de zaak blijft onzeker. Voor veel Malawiërs staat vast dat deze kwestie niet alleen over de schuld of onschuld van Wim A. gaat, maar ook over het vertrouwen in hun rechtssysteem.
- Telegraaf
- Wim A.