Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bizarre social media-trend: dieren expres in gevaar gebracht en daarna gered

Het schijnt een nieuw verschijnsel te zijn op social media: filmpjes waarin dieren 'gered' worden uit gevaarlijke situaties. Niets is echter wat het lijkt, waarschuwen dierenrechtenorganisaties.

dieren

Afbeelding ter illustratie

Dierenwelzijnsorganisaties trekken aan de bel na een groot onderzoek naar een bizarre trend op Facebook en andere social media-platformen. Het gaat om zogenaamde 'reddingsvideo's'. De dieren in de filmpjes bevinden zich in hachelijke of levensgevaarlijke situaties, en worden vervolgens gered. Dat lijkt natuurlijk heel nobel allemaal. De makers doen immers net alsof ze de held uithangen. Het ware verhaal achter zo'n video is volgens het onderzoek echter behoorlijk duister.

De makers zouden de dieren namelijk zelf in die gevaarlijke situaties gezet hebben. Denk aan een kat die begraven is, en vervolgens uit die benarde situatie bevrijd wordt. Of een aapje dat wordt aangevallen door een gevaarlijke slang, maar eigenlijk opzettelijk door de filmers tegenover het reptiel is gezet. Soms zijn de dieren ook gedrogeerd, aldus World Animal Protection. "Voor het dramatische effect."

Dat levert spannende beelden op, zo moeten de makers van de video's gedacht hebben. En bovendien behoorlijk wat likes, comments en... geld. Want via een oproep om te doneren kloppen de daders ook nog eens knaken uit de zakken van mensen die geraakt zijn door het dierenleed in de filmpjes.

Honderden miljoenen views

"Samen met twaalf andere dierenbeschermingsorganisaties van de Social Media Animal Cruelty Coalition (SMACC) deden wij onderzoek naar deze ‘reddingsvideo’s’, die maar al te vaak te zien zijn op sociale media als Facebook, Instagram, TikTok en YouTube", schrijft World Animal Protection (WAP) op haar site.

In zes weken tijd vonden de onderzoekers meer dan duizend van die video's. Filmpjes die bij elkaar meer dan 572 miljoen keer bekeken zijn.

Sanne Kuijpers van WAP noemt de trend schokkend: "Deze makers brengen opzettelijk weerloze dieren in gevaar, alleen om viraal te kunnen gaan. Het was hartverscheurend om te zien."

Niet alleen lopen de dieren gevaar, ze raken niet zelden ook gewond bij het maken van de video's.

Het advies van de dierenwelzijnsorganisaties is daarom: niet liken, maar rapporteren die handel.

Bizar
  • www.worldanimalprotection.nl
  • Adobe Stock