Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Beruchte ex-tbs'er en 'supermarktsteker' Jamel L.: 'Ik wilde wraak nemen'

Voor het eerst laat moordverdachte Jamel L. van zich horen. Afgelopen juni werd de 56-jarige L. opgepakt op verdenking van het doodsteken van de 36-jarige Antoneta Gjokja (36) in een Albert Heijn in Den Haag.

Supermarktsteker

Vandaag vond de eerste zitting plaats tegen Jamel L., de verdachte in de zaak rondom de dodelijke steekpartij in een Haagse supermarkt op 20 juni. Het was een niet-inhoudelijke zitting, waarbij niet alleen L., maar ook meerdere nabestaanden van het slachtoffer aanwezig waren.

'Wraak'

Tijdens de zitting heeft Jamel L. voor het eerst in het openbaar gesproken over het drama. In de rechtszaal liet L. weten dat hij op de bewuste dag naar de supermarkt ging om 'een blikje sinas' te kopen, zo schrijft het AD.

Jamel L.: "Schoot me ineens te binnen dat ik iets met hun moet regelen en ik een mes gevraagd bij een medewerker. Hij gaf mij het mes en ik heb de verpakking geopend. Ik liep naar de bakkerij, onbewust. Die mevrouw stond daar op de verkeerde plek op het verkeerde moment. Ik wilde wraak nemen."

L. had volgens hemzelf vervelende ervaringen gehad bij andere AH-supermarkten, zo zei hij niet lang na de steekpartij tegen de politie. De aanslag op Antoneta Gjokja zag hij schijnbaar als wraak. Nadat hij werd opgepakt bekende L. de dader te zijn. Het OM is niet van mening dat L. Gjokja bewust heeft uitgekozen als slachtoffer. Onderzoek in het Pieter Baan Centrum moet meer duidelijkheid geven over Jamels psychische gesteldheid.

'L. is een ernstig gevaar'

Inmiddels is bekend dat L. al lang in beeld was bij de autoriteiten van zowel Groot-Brittanië en Curaçao als Nederland. Begin jaren '90 kreeg de in Curaçao geboren L. in Nederland al eens tot 10 jaar cel plus tbs opgelegd voor poging tot moord en afpersing.

Later, nog tijdens zijn behandeling, vluchtte hij naar het Verenigd Koninkrijk. Daar werd hij veroordeeld na een bedreiging met een mes en zware mishandeling. L. werd bovendien door rechters bestempeld als 'ernstig gevaar voor de samenleving' en iemand die nooit meer op vrije voeten zou moeten komen. Toch werd hij in 2013 door de overheid het land uitgezet.

Via een kliniek in Nederland kwam L. in Curaçao terecht waar hij eveneens een fors strafblad opbouwde. En ook daar werd hem op een gegeven moment tbs opgelegd. Nederland wilde die behandelingen niet geven, mede vanwege de torenhoge kosten van de maatregel. In Curaçao waren de behandelingsmogelijkheden echter beperkt.

Toen L. weer in Nederland was, kwam hij voortdurend in aanraking met justitie. Hij werd meermaals aangehouden en op 9 juni - 11 dagen voor de dodelijke steekpartij in de Haagse supermarkt - nog veroordeeld voor bedreiging. Het OM vroeg toen nog om een tbs-onderzoek, maar de rechter ging daar niet in mee. Sterker, L. kwam direct op vrije voeten omdat zijn straf even lang was als zijn tijd in voorarrest. Achteraf zei de rechtbank niet op de hoogte te zijn geweest van de eerdere tbs-maatregelen in Curaçao of waarschuwingen van de Britse rechter.

Misdaad
  • AD, Omroep West
  • NL Beeld / Regiofotografie