Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Datum uitspraak in Marengo-proces tegen Ridouan T. eindelijk bekend

De zaak is al jaren gaande, maar 'het eind' is in zicht.

Marengo

Het Marengo-proces is de grootste, meest besproken zaak uit de Nederlandse rechtsgeschiedenis. En ook de duurste. De rekening voor de beveiliging loopt in de tientallen miljoenen. Kosten noch moeite worden gespaard om ervoor te zorgen dat de verdachten zonder te ontsnappen of geliquideerd te worden het proces kunnen bijwonen.

En nu, na jaren voorbereiding en vele zittingen, is het einde in zicht. Op 27 februari 2024 doet de rechter uitspraak. Dan horen Ridouan T., Saïd R. en de rest van de verdachten de uitspraak van de rechter. Daarna is er natuurlijk nog de mogelijkheid om in hoger beroep te treden.

Marengo

Het monsterproces startte op 22 maart 2021. Met Range Rovers werden verdachten van de EBI in Vught naar 'De Bunker' gereden, een zwaar beveiligde rechtbank in Amsterdam Nieuw-West. Daar vlogen enkele helikopters rond van de Dienst Speciale Interventies (DSI). Op de grond werd de boel bewaakt door zwaarbewapende eenheden van het Bijzonder Ondersteuningsteam. De start van Marengo trok heel wat volk en media.

Dat is ook niet zo gek, Marengo is een zogenaamd 'monsterproces'. Zeventien verdachten staan terecht op verdenking van deelname aan een criminele organisatie en in wisselende samenstellingen van betrokkenheid bij zes moorden, vier pogingen tot moord en drie voorbereidingen van liquidaties. De misdrijven zijn tussen 2015 en 2018 gepleegd.

Hoofdverdachten zijn Ridouan T. en Saïd R., de twee vermeende leiders van 'een goed geoliede moordmachine', aldus het OM. Andere verdachten in het proces zouden in meer of mindere mate betrokken zijn geweest bij liquidaties en andere misdrijven.

Kroongetuige Nabil B.

Belangrijk onderdeel van het proces zijn de verklaringen van Nabil B., een verdachte die in 2017 overliep naar justitie. Dit in ruil voor strafvermindering. Ander belangrijk bewijs in de zaak zijn letterlijk miljoenen gekraakte berichten die het OM in handen heeft.

Sinds de samenwerking tussen kroongetuige Nabil B. en justitie werden B's broer Reduan, zijn advocaat Derk Wiersum en zijn vertrouwenspersoon Peter R. de Vries geliquideerd. Die moorden zijn echter niet officieel onderdeel van het Marengo-proces.

Misdaad
  • NL Beeld / Robert Meerding