Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Ophef over verhuizing Rico R. alias 'de gevaarlijkste Chileen ter wereld': 'Groot risico'

Begin jaren 80' kwam hij als kind vanuit Chili naar Nederland en groeide volgens justitie uiteindelijk uit tot een van de belangrijkste kopstukken van de Amsterdamse onderwereld: Rico R. Hij zou onder andere een belangrijk zakenpartner geweest zijn van Ridouan T. en werd uiteindelijk veroordeeld tot 11 jaar cel. Nu is er ophef rondom zijn verblijf in de gevangenis.

Rico de Chileen

Richard 'Rico' R. alias 'De Chileen' (49) werd in 2017 in Chili opgepakt en in maart 2018 aan Nederland uitgeleverd. Volgens justitie had R. zich namelijk schuldig gemaakt aan het leidinggeven aan een criminele organisatie, de handel in harddrugs, wapenbezit en het witwassen van bijna 10 miljoen euro. De in Amsterdam opgegroeide R. zou een grote jongen zijn in de onderwereld.

Rico R. zou bovendien samen met Ridouan T. en Naoufal 'Noffel' F. een soort drie-eenheid vormen, aldus justitie na zijn arrestatie. Een soort crimineel supertrio, dat zich met zware misdaad bezighield. Daarnaast werd hij gelinkt aan andere topcriminelen in binnen- en buitenland en zat hij 6 jaar in de bak in België.

Enkele jaren na zijn arrestatie, in 2021, werd 'De Chileen' veroordeeld tot 11 jaar cel voor het leiden van een criminele organisatie die liquidaties pleegde en misdaadgeld witwaste. De eis van het OM was 14 jaar, maar omdat er niet genoeg bewijs was voor cocaïnehandel en wapenbezit - en omdat hij al sinds 2017 vastzat - viel de straf lager uit dan de strafeis.

Ophef over verhuizing

Het eerste deel van zijn straf zat 'De Chileen' uit in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Daar werd hij zelfs direct na zijn aankomst in Nederland geplaatst. Echter heeft Rico inmiddels de zwaarst beveiligde gevangenis van Nederland ingeruild voor Afdeling Intensief Toezicht (AIT). Dit nadat een aantal rechters van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) pas geleden bepaalden dat zijn tijd in de EBI niet verlengd mag worden.

De rechters vinden verlenging 'onredelijk, onbillijk en niet juist', zo valt te lezen in de uitspraak van de RSJ. Bovendien zou Rico zich moeten voorbereiden op een leven na de bajes. Het lijkt er namelijk op dat de beruchte Chileen begin 2025 weer op vrije voeten komt.

'Dit is een groot risico'

VVD-Kamerlid Ulysse Ellian, die bekendstaat om zijn strijd tegen criminele kopstukken, heeft zich inmiddels uitgesproken over de verhuizing van R. Hij noemt het een 'groot risico'.

Ellian tegen EenVandaag: "Het is zeer onwenselijk als dit soort zware kopstukken, die leidinggeven aan een criminele organisatie, uit de EBI worden geplaatst. Een crimineel zoals Rico R. hoort in de EBI. Nu mag hij op de AIT veelvuldig bezoek ontvangen en meer communiceren."

Rico zou volgens de VVD'er 'langdurig bij Willem Holleeder in een groepje' hebben gezeten in de EBI in Vught. En banden hebben met Ridouan T. "Openingen vanuit Rico R. naar de buitenwereld zijn een heel groot risico", aldus het Kamerlid. Hij heeft inmiddels kamervragen gesteld over de verhuizing van 'De Chileen'.

Strafvermindering

Rico's advocaat Van Kleef heeft inmiddels laten weten niet blij te zijn met de uitspraken van de VVD'er. Volgens de raadsman gebruikt Ellian zijn politieke gewicht om invloed uit te oefenen op een lopende strafzaak - het hoger beroep loopt nog. Van Kleef vindt de uitlatingen van de politicus zelfs reden voor strafvermindering.

Misdaad
  • EenVandaag, RTL Nieuws, de Telegraaf
  • NL Beeld / Proshots