Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Tieners (16 en 19) opgepakt op verdenking van plannen terroristische aanslag

Twee Nederlandse tieners uit Deventer en Eindhoven zijn opgepakt op verdenking van het plannen van een terroristische aanslag in België. De jongens (16 en 19) worden in verband gebracht met een zaak waarbij er al eerder zeven personen zijn opgepakt. Dat was op 4 mei dit jaar.

Politie

Afgelopen dinsdag is de 19-jarige jongen uit Deventer aangehouden. De Eindhovenaar van 16 jaar oud zit al sinds begin mei vast. Dit meldt het AD vanmorgen, nadat het OM de geruchten heeft bevestigd aan het Eindhovens Dagblad.

Terreurorganisatie

De twee opmerkelijk jonge Nederlanders worden ervan verdacht dat ze meewerkten binnen een groep aanhangers van IS. Op 4 mei zijn er, naast de 16-jarige Nederlander, al zeven andere jongeren opgepakt die in verband worden gebracht met deze zaak. Veel van de verdachten zijn van Tsjetsjeense afkomst. Drie personen uit de groep hebben de Belgische nationaliteit.

Concrete plannen voor de aanslag waren er nog niet, aldus justitie. Het OM in België op 4 mei: "Alhoewel er verschillende scenario’s werden besproken, was het doelwit van de aanslag nog niet precies bepaald."

Telegram Messenger

De verdachten hebben contact met elkaar gehad via de app Telegram. Er zijn volgens de verdenkingen gesprekken met elkaar gevoerd over terreuracties. Volgens het AD is het bij dit contact gebleven. Ze hebben elkaar vermoedelijk niet fysiek ontmoet en er zouden ook nog geen spullen aangeschaft zijn. Het OM kan dit niet bevestigen, omdat de woordvoerder op dit moment niet meer kwijt kan over deze zaak.

Verschillende aanklachten

Het Belgische Openbaar Ministerie heeft op 4 mei verschillende aanklachten richting de jongeren genoemd, namelijk: poging tot terroristische moord, deelname aan activiteiten van een terroristische groep en het voorbereiden van een terroristische aanslag.

De 16-jarige Eindhovenaar zit dus ook al meer dan een maand vast op verdenking van deze aanklachten. De andere Nederlandse tiener, de 19-jarige jongen uit Deventer, wordt morgen in Rotterdam voorgeleid aan de rechter-commissaris en die zal vervolgens beslissen of hij nog langer vast blijft zitten.

Misdaad
  • AD, de Telegraaf, RTL Nieuws
  • NL Beeld / Regiofotografie