Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Van der Sloot bedenkt zich: Nederlander wil toch niet uitgeleverd worden aan VS

De uitlevering van Joran van der Sloot verloopt tot nu toe nog niet echt soepeltjes. Waar eerder een Peruaanse vliegtuigmaatschappij naar buiten bracht hem niet te willen vervoeren, is er nu weer wat anders aan de hand. Joran wil niet worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten en wil dit voorkomen door een kort geding aan te spannen.

Joran

Sinds afgelopen zondag wordt Van der Sloot vastgehouden in de gevangenis van Lima, Peru. Dit was nog spannend, want de Peruaanse vliegtuigmaatschappij wilde de crimineel niet vervoeren van de afgelegen Challapalca-bajes naar de gevangenis in de Peruaanse hoofdstad. Uiteindelijk, na een reis van 10 uur met een zwaarbeveiligde colonne, is de Nederlander toch aangekomen in Lima.

Kort geding

Van der Sloot zou hier, volgens de Telegraaf, bezocht zijn door medewerkers van de Nederlandse ambassade. Deze medewerkers zouden Joran hebben geadviseerd een kort geding te starten tegen de overlevering aan de VS. Dat vertelt zijn advocaat Maximo Altez.

De Peruaanse autoriteiten hebben afgelopen maandag bekend gemaakt dat Van der Sloot volgens de planning donderdag al wordt overgeleverd aan de VS. Het kort geding, dat de Nederlander aan heeft gevraagd, zal vandaag of morgen plaatsvinden. Van der Sloot weigert op dit moment in ieder geval voor zijn noodpaspoort te tekenen, waardoor zijn reisdocument nu niet geldig is en hij niet de grens over mag.

Familie Holloway

De Nederlandse crimineel zit al jaren vast in een horrorgevangenis in Peru, de Challapalca-gevangenis. Daar zit hij wegens de moord op Stephany Flores en drugshandel.

De VS wil hem nu berechten voor het afpersen van de familie van Natalee Holloway. Hij zou de familie van het in 2005 verdwenen meisje hebben beloofd om te vertellen waar haar lichaam is, in ruil voor 250.000 dollar (de aanbetaling die hij daadwerkelijk ontving zou 25.000 dollar geweest zijn). Hiervoor zou Van der Sloot zomaar nog maximaal 25 jaar bovenop zijn Peruaanse straf kunnen krijgen.

2045

Mocht de Nederlander straks naar de VS vliegen, dan verblijft hij daar maximaal twee jaar. Als het proces klaar is, moet hij weer linea recta naar de Challapalca-gevangenis in Peru. Pas in 2045 zit zijn straf in Zuid-Amerika erop. Daarna moet hij dus wellicht nog wat jaartjes brommen in Amerika.

Misdaad
  • de Telegraaf
  • Videostill Cuarto Poder