doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

VVD eist nog strenger regime voor Ridouan T. in gevangenis Vught

Het rommelt rond de detentie van Ridouan T. en de rechtszaak waarin hij verdachte is. Advocaat Weski werd opgepakt op verdenking van deelname aan een criminele organisatie en het schenden van geheimen, en T's neef Youssef T. werd eerder al veroordeeld voor het doorgeven van berichten vanuit de gevangenis in Vught. De VVD eist nu dat het regime in de Extra Beveiligde Inrichting nóg strenger wordt voor Ridouan T. Dat schrijft de Telegraaf.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-6472f302a5d43 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6472f302a5d43 img{#fig-6472f302a5d43 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-6472f302a5d43 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6472f302a5d43 img{#fig-6472f302a5d43 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-6472f302a5d43 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6472f302a5d43 img{#fig-6472f302a5d43 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-6472f302a5d43 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6472f302a5d43 img{#fig-6472f302a5d43 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Ridouan T.

Foto boven: EBI in Vught

Als het aan de VVD ligt, mag Ridouan T. straks helemaal niemand meer zien zonder toezicht. Volgens de partij van Rutte moet zo worden voorkomen dat T. bezoekers voor zijn karretje spant en ze - al dan niet onder druk - boodschappen aan de buitenwereld laat doorgeven.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

T. is op dit moment een van de hoofdverdachten in het Marengo-proces, dat draait om een aantal liquidaties en pogingen daartoe. Justitie ziet de Marokkaanse Nederlander als een van de kopstukken van de mocro maffia, de organisatie die verantwoordelijk zou zijn voor een hoop gruwelijke misdaden. T. zit op dit moment vast in de EBI in Vught.

Weski en neef Youssef

Tot voor kort werd zijn verdediging gevoerd door Inez Weski. Echter werd de advocate enkele weken terug gearresteerd en vastgezet. Weski wordt verdacht van het schenden van de geheimhoudingsplicht en lidmaatschap van een criminele organisatie. Justitie vermoedt dat ze als een soort doorgeefluik voor Ridouan T. fungeerde in de tijd dat ze werkzaam was als zijn advocaat. Na haar arrestatie stopte ze met het voeren van T's verdediging.

Eerder werd T's neef Youssef - destijds ook werkzaam als advocaat voor zijn familielid - opgepakt. Youssef zou informatie vanuit de gevangenis doorspelen en hebben meegewerkt hebben aan vermeende uitbraakplannen van Ridouan. De voormalig advocaat werd in januari veroordeeld tot 5,5 jaar cel.

'Destructief hoe het sinds aanhouding van T. loopt'

In de EBI, de gevangenis in Vught waar T. op dit moment verblijft, heerst een strak regime. Het is niet voor niets de strengst beveiligde gevangenis van Nederland, waar naast T. onder meer Willem Holleeder, Mohammed B. en tramschutter Gökmen T. vastzitten.

De VVD pleit nu echter voor strengere regels voor Ridouan T. Zo zou hij volgens de liberalen alleen onder supervisie bezoek mogen ontvangen. "Er is gebleken dat hij, zijn organisatie en zijn familie in staat zijn om iedere mogelijkheid te misbruiken. En daar hoort mensen onder druk zetten ook bij", aldus VVD-kamerlid Ulysse Ellian in de Telegraaf. "Deze meneer zal iedere gelegenheid aangrijpen om contact te zoeken met onderdelen van zijn organisatie of om boodschappen naar buiten te sturen."

Op dit moment heeft T. nog toegang tot bijvoorbeeld artsen, een detentie-advocaat en een imam. Maar als het aan de VVD ligt, kijkt en luistert er voortaan altijd iemand mee. Dat zou dan een tweede arts zijn bij een medische afspraak, of iemand van de Nederlandse orde van advocaten als T. een onderonsje heeft met zijn raadsman.

Ellian wil naar eigen zeggen niet de rechten inperken van alle gevangenen, maar vindt wel dat het nu tijd is om in te grijpen: "(...)het is destructief hoe het sinds de aanhouding van T. loopt. Zullen we nu een keer een stap naar voren zetten als het gaat om zijn detentie?"

De VVD zou haar plannen inmiddels gedeeld hebben met de minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind (D66) en eisen dat deze zo snel mogelijk worden doorgevoerd.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws